Şubat 26, 2024

Kedi Göz Ülseri

Kedi Göz Ülseri

Kedi Göz Ülseri İçindekiler

Tıpkı biz insanlarda olduğu gibi, yeryüzündeki tüm canlılar için göz çok önemli bir organdır. Kedi göz ülseri dediğimiz zamanda, kediler için en önemli göz hastalıklarından biri olduğunu bilmeliyiz. Papyon Veteriner Kliniği olarak can dostlarımızın her türlü sıkıntıları için canla başla mücadele etmeye, profesyonel veteriner hekimlerimiz ile daima hazırız.

Öncelikle gözün içinde bulunan en önemli yapı olan Kornea, gözün ön kısmında bulunan ve ışığı gözbebeği yoluyla retinaya odaklayan bir tabakadır. Yarı saydamdır ve gözleri korumaya yarar. Göz ülseri de tam olarak burada oluşmaktadır. Çeşitli nedenlerle oluşabilen kornea yaralanmasıdır ve yaralanmanın derecesine göre yüzeysel veya derin olarak sınıflandırılır. Her ikisi de ağrıya neden olur ve ikincil bir bakteriyel enfeksiyona neden olabilir. Bu olduğunda lezyon kötüleşir ve durum daha da kötüleşebilir; bu nedenle kliniğimizde profesyonel veterinerlerimiz tarafından acil tedavi yapılması son derece önem taşımaktadır.

Göz ülseri, bir diğer ismiyle Kornea ülseri, her bir kedide ortaya çıkabilir. Örneğin kedinin bir yerden düşmesi, kavga etmesi veya bir engelle çarpması durumunda meydana gelebilecek olan bir rahatsızlıktır. Ayrıca kedinin gözleri yaralanmaya neden olabilecek bir kimyasal maddeye maruz kaldığında da kedi göz ülseri meydana gelebilir. Tüm bunların dışında kedilerde kornea ülserlerine şu etkenler de neden olabilir:

  • Virüslerin, mantarların veya bakterilerin neden olduğu göz enfeksiyonları,
  • Şişmeye neden olan ve gözü yaralanmaya karşı savunmasız hale getiren bölgesel tümör,
  • Kuru keratokonjonktivit nedeniyle zayıf gözyaşı üretimi,
  • Entropion (göz kapaklarının içe doğru dönmesi ve kirpiklerin korneayı etkilemesi).

Her kedi türü kornea ülserinden etkilenebilir, çünkü tüm kediler hareketli olduğu için yaralanmaya karşı çok hassastırlar veya kazara gözlerini yaralayabilirler. Bu nedenle en ufak bir yaralanma yaşanması halinde veya üste belirtilen diğer durumların olması halinde hiç çekinmeden Papyon Veteriner Kliniğimizi ziyaret etmenizi tavsiye ederiz.

Kedi Göz Ülseri Belirtileri

Bu hastalığın belirtileri arasında yukarıda saydığımız nedenler görülebileceği gibi, kedi göz ülseri belirtileri arasında farklı belirtiler de sayabiliriz.

Klinik belirtiler;

  • Aşırı yırtılma,
  • Ağrı,
  • Gözde beyaz nokta oluşumu,
  • Göz salgısı,
  • Foto fobi (ışığa duyarlılık),
  • Yanma sıklığında ve hızında artış,
  • Kaşınan gözler,
  • Kızarıklık.

Göz ülserinin nasıl tedavi edileceğine veterinerlerimiz karar vermeden önce, kedide kornea ülseri olup olmadığını ve lezyonun ne kadar büyük olduğunu belirlemek için fluorescein adı verilen bir göz damlasıyla test yapacaktır. Bu göz damlaları poliklinikte damlatılarak korneadaki olası lezyonları renklendirir. profesyonel veterinerlerimiz bunu görmek için özel bir ışık kullanır. Bu şekilde sorunun miktarını ve ciddiyetini değerlendirebilir.

Kediniz başka klinik belirtiler gösteriyorsa, veteriner hekimlerimiz floresan testine ek olarak başka testler de yapabilir: Gözyaşı üretimini inceleyen Schirmer testi… Genellikle kuru keratokonjonktivitten şüphelenildiğinde yapılır. Muayenelerin basit, hızlı ve tanı açısından çok önemli olduğu unutulmamalıdır. Bu tür tanılar kedinizde herhangi bir acıya neden olmazlar, bu açıdan herhangi bir endişe taşımanızı istemeyiz. Kedinizin gözleri sadece sulanmakla kalmıyor, aynı zamanda beyaz, sarı veya yeşilimsi akıntı da salgılıyorsa muhtemelen enfeksiyon kapmıştır. Daha şeffaf bir akıntı viral hastalıkları, sarı veya yeşil akıntı ise bakteriyel enfeksiyonları gösterir. Sebebini öğrenebilmesi için kedinizi mutlaka veteriner kliniğimize getirmeniz önemlidir.

Kedi Göz Ülseri Tedavisi

Veteriner hekimlerimiz teşhisi koyduktan sonra gerekli kedi göz ülseri tedavisi sürecini başlatacaktır. Bu tedavi genellikle göz ülseri için göz damlası verilmesinden oluşur. Kullanılabilecek çeşitli ilaçlar vardır ve en iyi ilacın seçimi, durumun ciddiyetine ve sorunun nedenine bağlıdır ve tamamen veterinerimizin onayıyla alınıp kullanılmalıdır. Lütfen hekim önerisi dışında doğrudan ilaç veya ilaç dışı ürünlere itibar etmeyiniz. Doğru tedavi için Papyon Veteriner Kliniği’mizi ziyaret ediniz.

Kediniz sık sık başını ovuşturuyorsa, gözlerini kırpıyorsa ve gözleri sulanıyorsa dikkatli olmanız gerekmektedir. Çünkü bunlar, zamanında tedavi edilmezse körlüğe yol açabilecek göz ülserinin belirtileridir. Ayrıca göz ülserine özellikle yatkın olan bazı kedi ırkları da vardır. Sağlıklı kedilerin hepsinin göz çevresinde gözyaşı filmi bulunur. Bu film, gözlerin kurumasını önlemek ve korumak için sürekli gözyaşı üretir. Gözyaşı filmi ayrıca her türlü bakteri veya diğer yabancı cisimleri gözden uzaklaştırır ve yaralanmaların daha da kötüleşmesini önler.

Yukarıda da belirttiğimiz gibi, gözdeki küçük yaralanmalar iltihaplandığında kedi göz ülserleri meydana gelir. Kediniz düzenli olarak patilerini siliyor, gözlerini kısıyor ve sulu gözlere sahipken çok fazla göz kırpıyorsa, bunlar göz ülserinin belirtileri olabilir. Çoğu zaman üçüncü göz kapağı da mevcuttur veya gözde bulanıklık bile mevcuttur.

Bizim gibi kedilerin birçok farklı şeye alerjisi olabilir. Alerjiler hapşırmaya ve kaşınmaya neden olur, ancak en sık görülen semptomlardan biri göz sulanmasıdır! Çoğu zaman alerjinin yılın aynı döneminde veya eve yeni bir ürünün girmesinden sonra ortaya çıktığını görebileceksiniz. Kedilerin alerjik olabileceği şeylerden bazıları şunlardır:

  • Toz,
  • Temizlik malzemeleri,
  • Kokular,
  • Polen,
  • İlaç tedavisi.

Her ne olursa olsun, en ufak bir yaralanma veya belirti fark ettiğinizde, mutlaka Papyon Veteriner Kliniği’mizi ziyaret ederek can dostunuz için profesyonel veterinerlerimiz tarafından muayene ve tedavi desteği alabilirsiniz. Bu son derece sağlıklı, doğru ve güvenilir bir yoldur.

Faydalı Linkler:

Kedi Aşı Fiyatları sayfamızı inceleyebilirsiniz.

Kedi Aşı Takvimi sayfamızı inceleyebilirsiniz.

Acil Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Nöbetçi Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Açık Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Cevizli Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Maltepe Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Kartal Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Pendik Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Dragos Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Yakacık Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Bizi Takip Edin:

Papyon Veteriner Kliniği Instagram Hesabı