Ekim 26, 2024
Kedi Kan Kusması
Kedi Kan Kusması İçindekiler
Kusma, kedilerin beslenmesindeki bir sorun kaynaklı olarak veya gıda dışı bir maddeyi yutması sonucu olarak oluşan bir reflekstir. Ancak bazen kedi kan kusması olarak bilinen hematemez durumu ile karşılaşılabilir.
Kedilerde kan kusması özellikle bazı durumlarda durumun çok acil olduğunu ifade edebilmektedir. Kusmuk sonrası kırmızı ve net şekilde parlak bir kan rengini gördüğünüzde daha kolay anlaşılabilir bir durum olurken, durum panik yapmadan hızlı bir yaklaşım gerektirir. Özellikle de kedi kan kusması net bir şekilde kusmuk içerisindeki koyu kırmızı renkli kan pıhtıları ile anlaşılabilir.
Kedilerin sindirim sistemine birçok farklı faktör dolayısıyla kan ulaşabilir ve midede bir süre bekleyen bu kan zaman içerisinde sindirilir. Belirli bir süre sonrasında kusmuk içerisinde de karışabilen bu sindirilmiş kan, tıpkı kahve telvesi gibi bir görüntü ortaya koyar. Net bir şekilde kusmukta kan görülmesi durumunda ise aşağıda bulunan faktörlerden birisi ana sebebi oluşturabilir.
- Sindirim sistemi ve gastrointestinal sisteme zarar verebilecek ip ya da cam parçası gibi yabancı bir maddenin yutulması, kanal boyunca kanama nedeni ile kan kusması oluşturabilir.
- Kanserin gastrointestinal sistemde oluşturduğu kanama kusma ile birleşebilir.
- Bakteri, mantar veya virüs enfeksiyonları kan kusması oluşturabilir.
- Uzun süreli kullanılan kortikosteroid ya da inflamatuar ilaçlar ya da zehirlenme neden oluşturabilir.
- Zehirlenme, kazalar, travmalar, ağır enfeksiyonlar ya da şok yaşanması kanama ve kanlı kusma oluşturabilir.
- Burun kanaması veya ağız yaralarında yutulan kan kusmuk ile birlikte çıkabilir.
- Kronik bir şekilde devam eden kusmuklar bir süre sonra iç kanama ile kedi kan kusması oluşturabilir.
- İnflamatuar bağırsak hastalığı, böbrek hastalığı, kan pıhtılaşma problemleri veya karaciğer hastalıkları kan kusması oluşturabilir.
- Son olarak da cerrahi operasyonlar sonrasında kısmi kan kusması görülebilir.
Kedim Kan Kusuyor Ne Yapmalıyım?
Eğer bahsedilen faktörlerden herhangi birinin varlığı yer alıyorsa, kedinizin kusmuğunda kan görme ihtimaliniz her zaman yer alabilir. Ancak bu faktörler ve bahsedilen rahatsızlıklar konusunda net bir teşhis ya da bilginiz bulunmadığında kedim kan kusuyor ne yapmalıyım sorusunun cevabını arıyorsanız, en net çözüm profesyonel destek almanız olacaktır.
Kedim kan kusuyor gibi problemlerde altta yatan faktörü net bir şekilde bilemeyeceğiniz ve bu faktörün mutlaka belirlenmesi gerekliliği bulunduğundan dolayı veteriner kontrolü çok büyük önem arz eder. İşte bu noktada Papyon Veteriner Kliniği olarak sizlere Cevizli ve Maltepe Veteriner ihtiyacı bağlamında, bu tip acil bir durumda en hızlı ve güvenilir desteği sağlayabiliyoruz. Eğer kedinizin tepkilerinde azalma, yoğun bir ishal, diş etlerinde solgunluk, vücutta morarma, karın ağrısı, kusmukta az veya fazla miktarda kan ya da nabız düşüklüğü görürseniz çok hızlı bir şekilde kliniğimize başvuru gerçekleştirebilirsiniz.
Kedi Kan Kusması Tedavisi
Kedi kan kusması problemlerinde teşhis için veteriner hekimlerimiz size birçok farklı soru yönelterek sorunun kaynağını belirlemeye çalışır. Ayrıca ortaya çıkan şüphelere bağlı olarak da ultrasondan endoskopiye, doku biyopsisinden röntgene veya cerrahi incelemeye kadar birçok yöntemi deneyebilir. Uygulanan muayene teşhisin sağlanması ile birlikte kedi kan kusması tedavisi geliştirilmesini sağlar.
Kan kusma refleksi genellikle gastrointestinal sistem üzerindeki bir problem kaynaklı olarak ortaya çıkar. Bu neden ile kedi kan kusması tedavisi geliştirmek için özellikle teşhis yönteminde endoskopi çok büyük bir önem arz eder. Endoskopi yöntemi ile birlikte gastrointestinal sistem üzerindeki kanserli dokular, kanamalar, enfeksiyonlar ya da kanama oluşturabilecek problemler belirlenir.
Veteriner hekimlerimizin gerçekleştirdiği tüm incelemeler sonrasında tespit edilen faktöre bağlı olarak da tedavi için ilaçlı veya ilaçsız yöntemler önerilebilir. Örnek olarak yabancı madde yutulması durumunda vitamin takviyeleri veya mide asidi düzenlemesi sağlamak için destekleyici ilaçlar gibi birçok yöntem doğru bir şekilde veteriner hekimlerimizin reçete ettiği ilaçlar ve ifade ettiği yöntemler sayesinde uygulanabilir. Bu bağlamda kedi kan kusması sorununda beklemeden Papyon Veteriner Kliniği’mize ulaşarak detaylı inceleme ile çözüm oluşturulmasını talep edebilirsiniz.
Faydalı Linkler:
Kedi Aşı Fiyatları sayfamızı inceleyebilirsiniz.
Kedi Aşı Takvimi sayfamızı inceleyebilirsiniz.
Köpek Aşı Takvimi sayfamızı inceleyebilirsiniz.
Köpek Aşı Fiyatları sayfamızı inceleyebilirsiniz.
Acil Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
Nöbetçi Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
Açık Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
Cevizli Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
Maltepe Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
Kartal Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
Pendik Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
Dragos Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
Yakacık Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
Bizi Takip Edin: