Ağustos 29, 2024
Kedi Kısırlaştırma Sonrası
Kedi Kısırlaştırma Sonrası İçindekiler
Kısırlaştırma, günümüze kadar kabul edilmiş faydaları ile birlikte kedilerde tercihe bağlı en çok uygulanan cerrahi operasyonların başında gelmektedir. Temel amaç; kedinizin hayatı boyunca daha huzurlu ve sağlıklı olmasını sağlamaktır. Bu minvalde de kedi kısırlaştırma sonrası aynı şekilde onların sağlığını koruyarak, daha hızlı iyileşmelerini sağlamak da gerekir.
Elbette ki kedi kısırlaştırma sonrası evcil dostunuzun rahatlıkla dinlenebileceği bir ortam oluşturmak ve bu ortamı korumak çok önemlidir. Çünkü kısırlaştırma mutlak olarak açık bir cerrahi operasyondur ve operasyon süresince anestezi uygulanması gibi ayrıntılar yer alır. Oluşan yara bölgesinde koruma sağlayabilmek, beslenme, su tüketimi, uyku, sessizlik, hijyen ve yara bakımı gibi her ayrıntıya dikkatli bir şekilde uymak gerekecektir.
Kısırlaştırma hem erkek hem dişi kedilerde üreme organlarının ve yeteneğinin alınması ile birçok hastalığın ve üremenin engellenmesini sağlamaktadır. Kedilerde genellikle 6-9 ay arasında cinsel olgunluk görülmeye başlandığı zaman kısırlaştırma uygulanabilir. Ameliyat öncesi kontroller, anestezi altında gerçekleştirilen ameliyat ve başarılı bir operasyon tamamlandığında da kedilerin kısırlaştırılması sonrası birçok noktaya dikkat edilmelidir.
Kısırlaştırmada ameliyat öncesinde tüm kontroller ile herhangi bir sorun ile karşılaşılmadığında öncelikle anestezi sonrasında ameliyat öncesi hijyen ve ardından operasyon uygulanır. Bu noktada da anestezinin bazı etkileri konusunda bilgi verilmesi gerekebilir. Genellikle kısırlaştırma operasyonlarında anestezi sonrası kedi kusması gibi bir durum ile karşılaşılabilmektedir. Bu durumun neden yaşandığı ve mutlak bir şekilde yaşanıp yaşanmayacağı da merak edilebilir.
Normal koşullarda kedi kısırlaştırma sonrası uyandırma gerçekleştirilirken, anestezi etkisi ile kısmen ateşte yükselme, kusma ve bazı küçük etkiler görülebilir. Ayrıca ameliyatta herhangi bir komplikasyon oluşmasa da anestezi doğal bir reaksiyon olarak bu tepkinin ortaya çıkmasına neden olabilir. Kediniz ameliyat öncesi aç veya tok olsa da çok az miktarda yemek artığı veya safrayı kusarak vücudunu rahatlatabilir. Tüm cerrahi operasyonlarda anestezi kullanılacaksa risk alınmaması için anestezi öncesinde aç kalınmaması da önemlidir. Bu neden ile ameliyata gelinmeden önceki gün veteriner hekimlerimizin bahsettiği şekilde doğru saatlerde kedinizi beslemeniz gerekir.
Erkek Kedi Kısırlaştırma Sonrası
Kısırlaştırma prosedürü erkek ve dişi kedilerde farklı bir prosedürdür. Ama operasyon yapısı ve iyileşme süresi genellikle birbirine benzemektedir. Erkekler için uygulanan cerrahi kastrasyon olarak adlandırılırken, işlem sırasında testisler çıkarılır ve hem üreme yeteneği hem de testosteron seviyesi düşürülür. Operasyon ile birlikte de erkek kedi kısırlaştırma sonrası yine veteriner hekimler tarafından belirtilen noktaya mutlaka dikkat etmek gerekir.
Erkek kedi kısırlaştırma sonrası için bahsedilebilecek süreçte farklı olarak özellikle davranış değişikliklerinden bahsetmek mümkündür. Operasyon sırasında davranışlara etki eden testosteron hormonunu üreten tesisler alındığı için ilişki davranışları ortadan kalkmaya başlar. Örneğin, dişi aramak için evden kaçmaya çalışmak ya da sık sık çevrede dolaşmak isteği ortadan kalkacaktır.
Erkek kediniz daha az saldırgan bir yapıya sahip olurken bölgesini işaretlemeye çalışmak için idrarını kullanmaktan da vazgeçmeye başlayacaktır. Fiziki olarak birkaç hafta içerisinde azalan testosteron seviyesi ile birlikte kilo alma gibi bir durum görülmesi mümkündür. Bu anlamda mutlaka veteriner hekimlerimizin önerdiği beslenme ve mama tavsiyelerini takip etmeniz ve obezitenin önüne geçmeniz sağlanmalıdır.
Dişi kedi kısırlaştırma sonrası
Sık sık görülen kızgınlık dönemlerini ve buna bağlı davranışları ortadan kaldıran kısırlaştırma, dişi kedilerde ise ovariohisterektomi şeklinde adlandırılır. Dişi kedilerde yumurtalık ve rahmin beraber alınması ile gerçekleşen operasyonda da dişilik hormonu salgısı azalır. Bu neden ile dişi kedi kısırlaştırma sonrası özellikle kızgınlık dönemindeki huzursuzluk ve yüksek ses çıkarma gibi tepkiler ortadan kalkmaya başlar.
Üreme hormonları üretiminin durması ile birlikte sadece gebelik önlenmemekte birçok sağlık riskli örneğin; rahim kanseri, rahim enfeksiyonları ve yumurta kistleri engellenir. Yine kilo almanın engellenebilmesi için uygun diyet ve mamaya özen göstermek ve hatta egzersizleri takip etmek gerekir. Özellikle de dişi kedi kısırlaştırma sonrası elde edilen sakinlik çok büyük bir artı sağlarken, yeni döneme uyum sağlaması için de sabırlı olmak önemlidir.
Kedi Kısırlaştırma Sonrası Bakım
Hem erkek hem dişi kedilerde en önemli nokta ise kısırlaştırma operasyonlarının tamamlanması sonrası doğru bakımın yapılmasıdır. Bu anlamda kedi kısırlaştırma sonrası bakım için dikişler, yara bakımı, iyileşme sürecinin takibi, kızgınlığın takibi, tuvalet ve beslenme gibi her ayrıntı üzerinde ayrı ayrı durmak gerekir.
İlk olarak kedi kısırlaştırma sonrası şişlik noktası üzerinde durmak gerekirse, ameliyat sonrası evcil dostunuzun özellik ameliyat bölgesini her gün birkaç defa kontrol etmeniz gerekir. Bu bölgede kırmızı bir şişlik bulunmadığı hatta bu şişlikten bir kanama ya da sızıntı olmadığı noktasında emin olmalısınız. Çünkü bu tip durumlarda acil bir şekilde veteriner kliniğimize başvurmanız önemlidir. Ameliyat sonrası ilk etapta erkek kedilerde bu bölgede bir şişlik bulunabilir ve bu normaldir ancak kademeli bir şekilde de 1-2 gün içerisinde azalmalıdır.
Kedi kısırlaştırma sonrası dikişler konusunda da kediniz dikiş durumundan hoşlanmayacak ve bu bölgeyi yalayarak ya da çiğneyerek dikişleri koparmak isteyecektir. İşte bu noktada da iyileşme döneminde Elizabeth yakalığı kullanılması büyük fayda sağlayabilir. Dikişlerin etkisi ile yürümede bir yavaşlama ve hafif ağrı ile daha sakin davranma görülebilir.
Erkeklerde daha küçük bir kesi olduğu için bazen dikiş dahi kullanılmazken, dişilerde operasyonda daha kapsamlı bir işlem yapıldığı için çok net göremeyeceğiniz bir dikiş düzeni olabilir. Dinlenme sürecinde aşırı hareket dikiş gevşemesine de neden olabilirken, genellikle kendiliğinden eriyen dikişlerin alınması ihtiyacı da bulunmayacaktır.
Kedi kısırlaştırma sonrası titreme çok nadir görülebilen komplikasyonlar arasında yer alır. Sağlık açısından genellikle bu durum ile karşılaşıldığında bir enfeksiyon ya da ateş riski ile kliniğimize başvurulabilir. Genel anlamda kedi kısırlaştırma sonrası iyileşme süreci içerisinde komplikasyonlar arasında da harekette zorlanma, hafif kanamalar, kabızlık, iştahsızlık, geçici davranış değişiklikleri ve hafif ateş yükselmesi görülebilir.
Kedi kısırlaştırma sonrası kızgınlık açısından da özellikle hem erkek hem dişi kedilerde artık bu davranış giderek azalacaktır. Operasyon sonrasında dahi halen vücutta erkek kedilerde testosteron ve dişi kedilerde dişilik hormonu bir miktar bulunduğu için bu hormonlar vücuttan uzaklaştırılana kadar kızgınlık görülmesi normaldir. İyileşme süreci ile hormonlar vücuttan kaybolup etkisini yitirdiğinde de artık davranışlar hızlı bir şekilde değişir ve kedinizde çok bariz bir sakinlik ve huzur başlar.
En önemli noktalardan birisi kedi kısırlaştırma sonrası tuvalet noktasında iyileşme süreci dahilinde dinlenme alanında bir tuvalet yerleştirmeniz gerekir. Bu süreçte kedi kumu kullanmak yerine parçalanmış kağıtlar daha yumuşak ve rahat bir alternatif oluştururken, her tuvalet çıkışı sonrasında da mutlaka temizlik yapılmalıdır. Erkek ve dişi kedilerde operasyon sonrası tuvalette daha hassas olacakları için bu noktaya önem gösterilmelidir.
Beslenme ise en önemli bölüm olmak ile birlikte kedi kısırlaştırma sonrası mama noktasında mutlaka uzman önerisi ile hareket edilmelidir. Anestezi etkisi arkasından kedinizin az miktarda su ve mama ile beslenmeye başlaması gerekir. Ancak beslenme planı aynı gün içerisinde tıpkı eskisi gibi devam etmeli ve hemen değişim yapılmamalıdır. Ortalama 10 gün eski plana devam edilirken, sonrasında yine veteriner hekim önerisi ile kısırlaştırılmış kedi maması kullanımı sağlanabilir. Çünkü bu sayede özellikle kilo alma yani obezite başlangıcı gibi risklerin önüne geçilebilir. Genel olarak da kedi kısırlaştırma sonrası dinlenme sürecinde kedinizi olabildiğince ev içerisinde sakin ve hijyenik bir ortamda bakıma tabi tutmanız gerekir. İzolasyon büyük bir fayda sağlarken; yara, şişlik ve enfeksiyon kontrolü sürekli takip edilmeli yakalık ile riskler engellenmelidir. Kısırlaştırma operasyonlarında komplikasyonlar veya riski durumlara karşı da her zaman Papyon Veteriner Kliniği olarak ameliyat sonrasında da sizlere sunduğumuz güvenilir destekten yararlanabilirsiniz.
Faydalı Linkler:
Kedi Aşı Fiyatları sayfamızı inceleyebilirsiniz.
Kedi Aşı Takvimi sayfamızı inceleyebilirsiniz.
Köpek Aşı Takvimi sayfamızı inceleyebilirsiniz.
Köpek Aşı Fiyatları sayfamızı inceleyebilirsiniz.
Acil Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
Nöbetçi Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
Açık Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
Cevizli Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
Maltepe Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
Kartal Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
Pendik Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
Dragos Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
Yakacık Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
Bizi Takip Edin: