Haziran 12, 2024
Kedi Soğuk Algınlığı
Kedi Soğuk Algınlığı İçindekiler
Soğuk algınlığı, yılın her mevsiminde tüm canlılarda görülebilecek bir solunum yolu problemidir. İnsanlarda ve köpeklerde olduğu gibi kedi soğuk algınlığı rahatsızlığı ile de bu neden ile karşılaşılabilir.
Kedi soğuk algınlığı olarak ifade edilebilecek rahatsızlık nezle veya grip gibi farklı isimlere sahip olan bakteri ya da virüslerin oluşturduğu üst solunum yolu enfeksiyonlarıdır. Genel olarak kedilerde grip ya da kedilerde nezle gibi rahatsızlıklar toplu bir şekilde kedilerde üşütme gibi bir isim ile de nitelendirilir. Bu hastalıklar çoğu zaman calicivirüs ya da kedi herpes virüsü gibi farklı patojenler nedeni ile ortaya çıkar.
Kedi Soğuk Algınlığı Belirtileri
Soğuk algınlığı kediler arasında yaygın ve hızlı bir şekilde bulaşıcı bir yapıya sahiptir. Patojen niteliğine sahip bakteri veya virüs genellikle öksürük, aksırma, kullanılan mama kapları ve su kapları gibi faktörler nedeni ile kolaylıkla havaya ve eşyalara bulaşır. Sonrasında da kediler arasında hızlı bir şekilde yayılırken, rahatsızlığı yaşayan tüm kedilerde de kedi soğuk algınlığı belirtileri görülebilir.
Özellikle kedilerin toplu yaşadığı barınaklar ve evler gibi alanlarda soğuk algınlığı enfeksiyonları çok daha yüksek oranda görülür. Ancak elbette bir ev ortamında tek başına yaşayan kedilerde de hastalıklar ile karşılaşılabilir. Dışarıda yaşayan bir kedi ile temas kurulması, bu kedinin eve girmesi ya da kedinizin kısa süreli dışarıya çıkarak eve dönmesi gibi süreçlerde hızlı bir şekilde patojen kapma olasılığı bulunmaktadır.
Öte yandan kedi soğuk algınlığı insana bulaşır mı konusunda da böyle bir ihtimalin bulunmadığı ifade edilebilir. Çünkü kedilerde nezle ya da grip gibi soğuk algınlığı problemi oluşturan patojenler insan vücudunda etkinlik oluşturamaz ve insanlarda bu tip bir rahatsızlık kediler kaynaklı patojenlerden dolayı görülmez.
Bir diğer önemli ve merak edilen nokta da kedi soğuk algınlığı öldürür mü konusudur. Soğuk algınlığı ilaç tedavileri ve iyi bir bakım ile vücuttan uzaklaştırılabilecek ve hele ki erken teşhis ile kolaylıkla tedavi edilebilecek bir problemdir. Fakat tedaviye başlanmadığında ve üzerine düşülmediğinde vakalar ilerleyerek vücutta farklı enfeksiyonlar ile birleşebilir ve uygulanmayan tedavi planı önemli ağır sonuçlar doğurabilir.
Tüm bu ayrıntılar ile birlikte kedi soğuk algınlığı belirtileri açısından da değişen hastalık türlerinin tümünde ortak şekilde görülebilecek aşağıdaki semptomlar sayılabilir.
- Nefes darlığı
- Günler süren iştahsızlık ve yemek yememe isteği
- Kiloda azalma
- Ağız içerisinde ve dil üzerinde oluşan yaralar ve ülser
- Aşırı halsizlik ve depresyon hali
- Gözlerden ve burundan gelen akıntılar
- İrin formunda iltihap akıntıları
- Kısa süreli veya nöbet şeklinde öksürükler
- Sık sık hapşırma
- Kedi burnunda aşırı kuruma ve yüksek ateş
- Burun tıkanıklığı nedeni ile sürekli burun çekme isteği
- Susuzluk
Kedi Soğuk Algınlığı Tedavisi
Hastalık soğuk algınlığı olarak adlandırılsada aslında bu hastalığın havaların soğuması ile tamamen bir ilişkisi bulunmamaktadır. Vücutta hipotermi oluşması dışında havanın soğuması bu virüslerin enfeksiyon oluşturmasına neden olmaz. Bu bağlamda da her mevsimde karşılaşılabilecek hastalık açısından da kedi soğuk algınlığı tedavisi 365 gün ihtiyaç duyulabilecek bir tedavidir.
Bazı koşullar ve dönemlerde kedinizin gelen sağlık durumu, yaşadığı farklı hastalıklar, yaşı, cinsiyeti veya beslenme düzeyi gibi faktörler bağışıklık sistemini etkileyebilir. Bağışıklık sistemi zayıfladığında da virüs ve bakteriler ile savaş güçlü olmadığı için vücutta daha önceden bulunan veya vücuda bulaşmış özellikle de aşı ile koruma sağlanmamış kedilerde sıklıkla soğuk algınlığı ile karşılaşılabilir.
Kedilerde üşütme tedavisi farklı koşullara göre çok pratik ve hızlı bir şekilde ya da uzun süreli olarak gerçekleştirilebilir. Çünkü eğer özellikle karma aşı uygulanmış kedilerde patojenlere karşı bağışıklık sağlanmış olduğundan dolayı kedi rahatsızlık yaşasa da tedavi kolaylıkla sağlanabilir. Ancak koruma sağlanmamış kedilerde hastalık hızlı bir ilerleyiş ile daha ağır geçirilebilir.
Kedi soğuk algınlığı nasıl geçer konusunda özellikle tedavinin ev ortamında devam etmesi gerektiği ve iyi bir bakım ile veteriner hekim tedavi programının düzenli şekilde uygulanması gerektiği ifade edilebilir. Tedavi geliştirilirken yaygın belirtiler izlenir ve sonrasında gereken test ve tetkikler ile teşhis gerçekleştirilir. Genellikle de arkasından kedi soğuk algınlığı ilacı reçete edilerek kullanılması sağlanır.
İlaçlar çoğu zaman antibiyotik türünde olmak ile birlikte enfeksiyonun vücuttan atılmasını sağlarken, ek olarak ağrı kesici, ateş düşürücü ve diğer semptomları giderici ilaçlar reçete ile verilebilir. Bazı ilaçlar kliniğimizde veteriner hekimlerimiz tarafından size teslim edilirken, kedi soğuk algınlığı evde tedavisi için ilaç, beslenme ve dinlenme koşullarına özen göstermeniz gerekir.
Üşütme problemlerinde insanlar için bitkisel alternatif tedaviler büyük artı sağlayabilir. Ancak kedi soğuk algınlığına bitkisel çözüm nadiren uygulanan bir yöntem olmak ile birlikte bu tip uygulamalarda mutlaka veteriner hekim tavsiyesi gerekir. Bakım sırasında
- İyi bir dinlenme ortamı sağlamak
- Hareketleri bir süre kısıtlamak
- Burun ve göz akıntılarını nazikçe temizlemek
- Burun tıkanıklığını giderecek önerilen mamaları kullanmak
- İlaçları aksatmamak gerekir
İyi bir tedavi ile birlikte kedi soğuk algınlığı öldürür mü konusunda da tedavinin etkinliği sayesinde bu tür bir risk bulunmayacağı ifade edilebilir. Zira soğuk algınlığı kediler arasında yaygın bir şekilde görülen ve tedavisi hızlı bir şekilde oluşturulabilen rahatsızlıklardan birisidir. Evcil hayvan sahipleri belirtileri doğru şekilde takip ederek ve hijyen gibi koşullar ile önlem alarak kedilerini koruyabilir. Hastalık şüphelerinde de elbette en hızlı şekilde Papyon Veteriner Kliniği’mize ulaşmayı tercih edebilirsiniz.
Faydalı Linkler:
Kedi Aşı Fiyatları sayfamızı inceleyebilirsiniz.
Kedi Aşı Takvimi sayfamızı inceleyebilirsiniz.
Köpek Aşı Takvimi sayfamızı inceleyebilirsiniz.
Köpek Aşı Fiyatları sayfamızı inceleyebilirsiniz.
Acil Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
Nöbetçi Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
Açık Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
Cevizli Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
Maltepe Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
Kartal Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
Pendik Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
Dragos Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
Yakacık Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
Bizi Takip Edin: