Kedilerde Ateş
Kedilerde Ateş İçindekiler
İnsanlarda çeşitli nedenler ile ateş problemi ile karşılaşılabildiği gibi kedilerde ateş problemi de her zaman olasıdır. Ancak kediler yaşadıkları bu problemi size net bir şekilde ifade edemeyecektir. Bu nedenle evcil hayvan sahipleri mutlak olarak ateş problemi ile ilgili belirtileri, nedenleri ve yapılması gerekenleri öğrenmeyi önemsemelidir.
Ateş adı verilen sağlık problemi genellikle bir hastalığın sebebi olmaktan çok bir hastalıktan dolayı ortaya çıkan bir problemdir. Üstelik her canlıda hipotermi(ateş düşmesi) ve hipertermi(ateş yükselmesi) problemleri dikkat edilmediğinde daha büyük sağlık problemleri ve ölüm ile sonuçlanabilir.
Eğer kedinizin vücut sıcaklığı 39,3 derece üzerinde ise ateş problemi olduğu kabul edilebilir. Hatta vücut sıcaklığı 40 derece üzerine yükseldiğinde ise mutlak şekilde acil tıbbi müdahale ihtiyacı bulunacaktır. Kedinizde bu kadar yüksek bir ateş varsa acil veteriner müdahalesi için bizi arayabilirsiniz.
Kedilerde Ateş Neden Olur?
Evcil hayvan sahipleri için kedilerde ateş neden olur sorusunu cevaplamak açısından birçok farklı noktadan bahsedebiliriz. Mevzubahis genellikle hipertermi yani yüksek ateş olmak ile birlikte bazen kedinizin çok sıcak bir ortamda bulunması ateş yükselmesi nedeni olabilir. Bazen de bedensel aktivitenin artışı ateş yükselmesine neden olurken, bazen ateş nedeni anlaşılamayabilir. Nedeni ne olursa olsun kedilerde ateş probleminde bağışıklık sistemi devreye girecektir.
Gösterilebilecek nedenler arasında mantar, virüs veya bakteri enfeksiyonları yer alabilir. Kuduz, hormon bozuklukları, çevresel etmenler, zehirlenme veya tümörler kedilerde ateş nedeni oluşturabilir. Bazen bir iç kanama yaşanması, bazen de kullandığınız bir ilacın yan etkisi veya lupus gibi bir hastalık ateş yükselmesi oluşturabilir. Metabolizmadaki bozukluklar ya da bünyedeki bazı parazitler de ateş nedeni olabilir.
Kapalı mekandan çok açık havada yaşayan kedilerde ise kene kaynaklı olarak cytauxzoonosis adı verilen ateş problemi yaşanabilir. Babesiozis enfeksiyonları, toksoplazmoz parazitleri veya haemobartonellosis bakteriyel kan enfeksiyonu da ateşe neden olabilir.
Kedilerde Ateş Nasıl Anlaşılır?
Kedinizde normalin dışında bir hareketlilik veya durgunluk hissediyorsanız ateş probleminden şüphelenerek ölçüm yapabilirsiniz. Eğer kedilerde ateş nasıl anlaşılır sorusunu merak ediyorsanız, genellikle termometre kullanımı yeterli olacaktır. Ateş ölçümü sağlanabilmesi için kedinin makatından termometre ile ölçüm yapılması mümkündür.
Kedilerde ateş probleminde ölçüm işlemi gerçekleştirilirken, pediatrik rektal termometre kullanabilirsiniz. Ateş ölçümü sayesinde ateş yükselmesinin nedenlerini belirlemek de her zaman daha kolay olacaktır. Genellikle ilk ölçümlerde kedinizde yüksek seviyede ateş görülüyorsa, Papyon Veteriner Kliniği olarak fiziki muayene ve testler sayesinde nedeni daha net belirleyebiliriz.
Kedinin Ateşi Nasıl Ölçülür?
Pediatrik rektal termometre kullanarak kedinin ateşi nasıl ölçülür sorusu için belirli bir uygulama sıralamasından bahsedebiliriz. Uygulama için aşağıdaki adımları güvenle takip edebilirsiniz.
- Öncelikle hijyen açısından kullanacağınız termometreyi ıslak mendil gibi bir malzeme ile temizleyebilirsiniz.
- Ateş ölçümünün acı vermemesi için termometreyi yağlamayı da tercih edebilirsiniz.
- Ölçüm sırasında kedinizin oyalanması için bir oyuncak kullanmayı seçebilirsiniz.
- Cam ve Cıvalı termometre yerine dijital termometreler daha sağlıklı olacaktır.
- Size yardımcı olabilecek bir kişi ile ölçüm yapmanız daha rahat olacaktır. Ancak yalnız olduğunuz zaman kedinizin göğsünü eliniz ile kavrayarak sıkıca tutabilir ve ölçüm yapabilirsiniz.
- Termometre kedinizin rektal bölgesine 1-2 cm miktarında hafifçe sokulmalıdır. Anüs içerisinde hafifçe sağa sola hareket ettirerek dijital termometrede “BİP” sesi gelene kadar beklemek gerekir. Cam termometrelerde ise yaklaşık 2 dakika beklemek faydalı olacaktır.
- Ölçüm sonrası termometre yeniden alkollü mendil ile temizlenmelidir.
- Dijital termometrelerde ekranda görülen dereceyi okuyabilirsiniz.
- Cam termometrelerde ise sıcaklığı ışığa tutup bekleyerek rahatlıkla okuyabilirsiniz.
Ateş ölçümü her zaman gerekli olmamak ile birlikte kedilerde ateş belirtisi görüldüğünde mutlaka ölçüm yapmayı tercih etmelisiniz. Normal koşullarda kedilerde ateş kaç olmalı sorusu için 38,1 ile 39,2 0C arası ifade edilebilir. Yavru kedilerde bu düzeyler vücut ısısının yüksekliği nedeni ile biraz daha yukarıya çıkabilir.
Kedilerde ateş nasıl belli olur sorusu için de aslında net olarak ateş belirtilerinden bahsedebiliriz. Bu belirtiler arasında ise genellikle vücut sıcaklığının artmış olması ve ciltte kuruma ile ağızda kuruma görülür. Ayrıca aşağıdaki belirtiler de ortaya çıkabilir.
- Kedide halsizlik görülmesi ve nefes almanın hızlanması
- Cilt kızarıklığı görülmesi ve aşırı susuzluk yaşaması
- İştah kaybı ve kilo kaybı ile karşılaşılması
- Kedinizin ishal, kusma, hapşırma ve yüksek nabız gibi problemler göstermesi
Bazı noktalarda da kedilerde şiddetli ateş ile karşılaşılabilir. Kedilerde ateş şiddetli bir konuma ulaştığında da bilincin bunalması, kedinin nöbet geçirmesi, anormal davranışlar ve şok gibi belirtiler görülebilir. Normal koşullarda kedilerde ateş kaç gün sürer sorusu için ateş nedenine bağlı bir yanıt verilebilir. Enfeksiyonlar ve sık görülen hastalıklarda 1-2 gün içerisinde ateş iyileşirken, ciddi durumlarda birkaç gün daha sürebilir. Bazen kedilerde ateş problemi belirli bir neden olmadan birkaç günden fazla sürebilir. Bu durumda problem nedeni bilinmeyen ateş (FUO) olarak adlandırılır.
Kedilerde Ateş Nasıl Düşürülür?
Farklı rahatsızlıklarda kedilerde ateş nasıl düşürülür sorusu için de öncelikle tıbbi destek alarak nedenin ortaya çıkarılması gerekir. Çok yüksek bir ateş ile karşılaşılmıyorsa, veteriner hekimlerimiz bağışıklığı güçlendirmek için müdahale gerçekleştirmeyebilir.
Bunun yanında kedilerde ateş düşürücü ilaç kullanımı ise nedeni belirlenmiş hastalıklarda tercih edilen bir yöntemdir. Amaç ateş probleminin altındaki nedeni ortadan kaldırmaktır. Tedavi seyrine bağlı olarak nonsteroid antiinflamatuar şeklinde bilinen ağrı kesici ve ateş düşürücü ilaçlar tercih edilebilir. Bunun yanında şiddetli ateş durumunda ve iltihaplarda kortikosteroidler ve enfeksiyon durumlarında antibiyotikler kullanılır.
Bu ilaçların tümü yapılan muayene sonrasında veteriner hekimlerimiz tarafından belirlenir ve nasıl kullanılacağı evcil hayvan sahiplerine ifade edilir. Bu sayede sadece hekim tarafından önerilen ilaçlar reçeteli bir şekilde temin edilerek kullanılır.
İnsanlara yönelik herhangi bir ateş düşürücü ilaç kesinlikle kullanılmamalıdır.
Evde kedi ateşi düşürme yöntemleri arasında ise hidrasyon sağlama yani sıvı tedavisi tercih edilir. Bu tedavi için kedinizin daha fazla su tüketmesini sağlayabilirsiniz. Serin bir odada dinlenmesini ve vücudun soğuk buz kompresi uygulanarak soğutulmasını sağlayabilirsiniz.
Kedinizde ateş önemli bir rahatsızlığın habercisi olabilir. Bu sebeple çok zaman kaybetmeden veteriner kontrolü gerekir.
Papyon Veteriner Kliniği olarak 7 gün 24 Saat Açığız ve Nöbetçi Veteriner hizmeti sağlıyoruz.
Bizi arayın, yol tarifi alın ve kliniğimize gelin.
Faydalı Linkler:
Kedi Aşı Fiyatları sayfamızı inceleyebilirsiniz.
Kedi Aşı Takvimi sayfamızı inceleyebilirsiniz.
Acil Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
Nöbetçi Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
Açık Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
Cevizli Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
Maltepe Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
Kartal Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
Pendik Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
Dragos Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
Yakacık Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
Bizi Takip Edin: