Kedilerde Egzama

Kedilerde Egzama İçindekiler

Kedilerde egzama bir cilt hastalığıdır. Aynı zamanda atopik dermatit olarak da duyabileceğiniz bu hastalık kaşıntıya ve alerjik reaksiyonlara sebep olabilir. Bunun sonucunda da ciltte tahriş meydana gelebilir. Gelin hep birlikte “Kedilerde egzama nedir?“ sorusuna ait detayları inceleyelim.

Kedilerde Egzama Neden Olur?

Peki ya kedilerde egzama neden olur? Egzama belirtileri nelerdir? Hangi durumlarda veteriner hekime egzama şüphesiyle başvurulmalıdır? Öncelikle bu bir cilt hastalığı olduğu için kedinin soluduğu veya dokunduğu bir alerjenden dolayı cildinde kızarıklık ve kaşıntılar oluşur. Haliyle kaşınma isteğinin de engellenememesiyle o bölge kanayıp şişebilir. Peki genelde kulaklar, yüz, omurga, boyun ve alt karın gibi bölgelerde görebileceğiniz egzama yüzünden kedinin vücudunda başka hangi farklılıklar gözlemlenir?

  • Egzamanın bulunduğu bölgeyi kedinin sıkça yalaması,
  • Kaşıntı nedeniyle kopan tüyler,
  • Sertleşen cilt,
  • İştahsızlık,
  • Ciltte küçük kabartılar,
  • Sıradan hareketlerde ve davranışlarda değişiklik,
  • Pullu görünümlü deri,
  • Deri üzerinde tahrişler, lezyonlar ve buna bağlı kötü koku,
  • Huysuzluk,

Egzama, her kedide farklı şiddette kendini gösteren bir cilt rahatsızlığıdır. Bağışıklığı düşük ve alerjiye yatkın bünyeye sahip olan kedilerde ortaya çıkar. Erken müdahale edilmezse tüm vücuda yayılma riski olan egzamaya sebep olabilecek faktörleri sizler için sıraladık:

  • Polenler,
  • Süt ürünleri,
  • Stres,
  • Pireler, akarlar, mantarlar, bakteriyel enfeksiyonlar, küf,
  • Toz, yün ve plastik materyallere karşı hassasiyet,
  • Genetik yatkınlık, hormonsal bozukluklar,
  • Çeşitli kimyasallara temas,

Egzamanın da çeşitleri vardır. Yukarıda belirttiğimiz sebeplere göre kategorilere ayrılmaktadır. Alerjik dermatit; polen, akarlar ve gıdalardan dolayı olur. Kontakt dermatit ise kimyasallardan kaynaklı egzamaya verilen addır.

Hem fiziksel hem psikolojik olarak ayrılan egzama belirtileri kedinin cilt sorunları yaşamasına sebep olabilir. Her kedide her belirti aynı şiddette görülmeyebilir, belirtiler de sebepler de tipik özelliklere sahiptir. Kedilerin yaşam kalitesini direkt olarak etkileyen bu durum için sıralanan belirtilerin birden çoğu gözlemleniyorsa vakit kaybetmeden veteriner hekime danışılmalı ve tedaviye başlanmalıdır.

Kedilerde Egzama ve Mantar Farkı

Egzama ile mantar ne kadar benzese ve ikisi de cilt üzerinde gözlemlense de aynı şeyler değildir. Birçok kişi kedilerde egzama ve mantar farkı nedir, bilmek ister.

Mantar genellikle dışarıdan mantarlar aracılığıyla kapılan bir enfeksiyon sebebiyle kedinin vücudunda kaşıntı, pullanma, kıl dökülmesi ve çeşitli kızarıklıklara sebep olan bir rahatsızlıktır. Hem cildi hem de tırnağı etkileyebilen ve bulaşıcı olan mantarın tedavisi antifungal ilaçlarla sağlanır. Öte yandan egzama ise çeşitli alerjenler sonucu ciltte meydana gelen kaşıntı ve kızarıklık olarak kendini gösterir. Zoonoz, yani bulaşıcı değildir. Alerjenler tarafından tetiklendiği zaman kendini gösterir.

Kedilerde Egzama Tedavisi

Kedilerde egzama nasıl tedavi edilir konusundan evvel önce iyi bir teşhis gerekmektedir. Profesyonel veteriner hekimlerin kedinin hastalık geçmişi, kullandığı ilaçlar ve genel yaşamı hakkında bir bilgi sahibi olması teşhis ve sonrasında da tedavi için kilit noktalardandır. 

Muayene sırasında egzama olabileceği düşünülen bölgede çeşitli testler yapılır ve genellikle gıda alerjenlerinin varlığı tespit edilmeye çalışılır. Aynı zamanda enfeksiyon riskine karşı antikor testleri de yapılabilir. 

Kedinin alerjisi olan şey gerekli testlerle ve tahlillerle tespit edildikten sonra, kedi bu alerjenden uzaklaştırılır. Mesela kedinin tükettiği kedi maması buna sebep oluyorsa mama değiştirilebilir; veya parazitler sebebiyle egzama görüldüyse antiparaziter ilaçlar kullanılabilir. “Kedilerde egzama nasıl tedavi edilir?” sorusuna yanıt olarak bir de doğal yöntemlere göz atalım.

Kedilerde egzama evde tedavi de başvurabileceğiniz diğer yöntemlerden bir tanesidir. Bunun için önce kedide egzamaya sebep olan faktörün ne olduğunu tespit etmeniz gerekmektedir. Sonrasında ise devreye doğal çözümler girmektedir. 

Evde tedavinin ilk aşaması kedinin yattığı ve sık vakit geçirdiği yerlerin temiz olmasıdır. Veteriner hekimin de bilgisi dahilinde yatıştırıcı özel ürünlerle bir banyo yaptırılması da kedilerde egzama ne iyi gelir konusuna yardımcı olacaktır.

Aynı zamanda çeşitli vitamin takviyeleri de yine veteriner onayıyla kedi diyetine eklenebilir. Bitkilerin de geçmiş zamandan bu yana çeşitli hastalıklara karşı iyi geldiğini ve merhem olarak kullanıldığını bilmekteyiz. 

Aloe vera jeli, hindistan cevizi yağı ve lavanta yağı da egzamaya iyi gelen bitkilerden olmaktadır. Kaşıntıyı hafifletmek, cildi nemlendirmek ve kaşıntı sonucu oluşan tahrişi azaltmak için kullanılmaktadır. Yine de bitkisel çözümler zararsızdır diye bir algı yoktur; iyi bir araştırma, kedinizin gereksinimleri ve veteriner hekimin onayıyla kullanılabilirler.

Kedilerde Egzama İçin İlaç

Kedilerde egzama için ilaç, kesinlikle veteriner hekim tavsiyesi ile kullanılmalıdır. Kedilerde egzama ilacı; krem, pomad, hap ve solüsyon formunda olabilir veya alerjen sebebine göre özel şampuanlar tercih edilebilir. 

Kedilerde egzama kremi içeriğinde genel olarak kaşıntı sebebiyle oluşan tahrişleri azaltmak,  kaşıntıyı gidermek ve nemlendirmek için bileşenler bulunur. Bunlar genelde antihistaminik, topikal steroid, nemlendirici ve antifungal özelliği olan ilaçlar olmaktadır. 

Antihistaminik ilaçlar ise alerjene bağlı reaksiyonları ve kaşıntıyı hafifletmede kullanılır. Steroidler ise genellikle cilt ürünlerinde cildi rahatlatmak için kullanılmaktadır. Kedilerde egzama ilacı kullanılırken ise kedinin ilacı yalamamasını ve iyileşme sürecine olumsuz etki etmemesini sağlamak için çeşitli yakalıklar kullanılabilir. İlaç kullanım şekli ve dozajı mutlaka veteriner hekimin yönergesi dahilinde yapılmalıdır. Egzama tedavisi ve seçilen ilaçlar kişiselleştirilmiştir. Bu yüzden veteriner kliniğindeki muayene ve veteriner hekimle birebir iletişim sonucu en iyi yöntem belirlenecektir.

Faydalı Linkler:

Kedi Aşı Fiyatları sayfamızı inceleyebilirsiniz.

Kedi Aşı Takvimi sayfamızı inceleyebilirsiniz.

Acil Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Nöbetçi Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Açık Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Cevizli Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Maltepe Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Kartal Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Pendik Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Dragos Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Yakacık Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Bizi Takip Edin:

Papyon Veteriner Kliniği Instagram Hesabı