Haziran 21, 2024
Kedilerde Epilepsi
Kedilerde Epilepsi İçindekiler
Kedilerde epilepsi rahatsızlığı ortaya çıkabilir. Epilepsi ile görülen nöbetler, tek başına bir rahatsızlık ifade etmez. Beyindeki anormal bir işleyiş anlamına gelir. Genel olarak epileptik nöbetler sonrasında kedilerde rahatlama ve dinlenme gereksinimi ortaya çıkmaktadır. Bu nöbetlerle beraber görülen rahatsızlık ise epilepsi şeklinde isimlendirilir.
Epilepsi kedi dostlarımızı da etkileyen bir sağlık sorunudur. Sara rahatsızlığında tekrarlayan nöbetler karakterize bir sorun oluşturur. İnsanlarda sıklıkla görülmekle beraber nadiren kedilerde epilepsi krizi olabilir. Kedi dostlarımızda bu durum kalıtsal olarak idiyopatik epilepsi şeklinde görülür. Anormal elektriksel aktivite nedeni ile kedilerde epilepsi nöbeti ihtimali bulunur.
Kedilerde kasılma nöbeti dönemlerinde farklı pek çok belirti görülür. Beyin elektrik işleyişinde titreme, seğirme ya da kasılma gibi durumlar ortaya çıkabilir. Bu dalgalanmayla beraber kasılma sıklıkla yineleyen bir hal almaya başladı ise işte o zaman hayvanınız için epilepsi durumu söz konusu olabilir. Kedilerde sara nöbeti kimi zaman tek bir şekilde kimi zaman da kümeler halinde görülür. Genelde önceden anlaşılması çok güç bir durumdur. Periyodik olarak yaşanabilir. Bazen travmalar ya da tümörler sonrasında beyin hasar alır ve kedinin epilepsi hastalığından etkilenmesine yol açar.
Sara, beynin normal elektriksel aktivitesinin bozulması sebebi ile ortaya çıkan nörolojik bir bozukluktur. Epilepsi hastalığı, kedilerde görülen nörolojik bir sorundur. Genel olarak ani, kontrol edilmesi zor kasılmalar şeklinde kendisini gösterir. Bu durum, kedilerin yaşam kalitesini önemli oranda etkiler ve kedi sahiplerinin endişelenmelerine neden olur. Fakat doğru teşhis ve tedavi yöntemi sayesinde epilepsi hastalığı olan kediler de uzun ve mutlu bir yaşam sürebilirler. Genel olarak bazı kedi ırklarında görülme riski daha fazladır. Bu ırklar arasında Habeş, Siyam ve Maine Coon yer alır.
Kedilerde Epilepsi Belirtileri
Kedilerde epilepsi neden olur sorusunun yanıtı pek çok kişi tarafından merak ediliyor. Öncelikle kedilerde epilepsi belirtileri ve nedenleri hususuna geçmeden evvel kedi dostlarımızda epilepsi nöbetinin ikiye ayrıldığını belirtmek lazım. Nöbet kafatası içinde meydana geliyor ise intrakraniyal nöbetler olarak isimlendirilir. Dışında ise ekstrakraniyal nöbetler şeklinde belirtilir. Kafatası içindeki nöbetleri incelerken kedilerde epilepsi başlangıcı oluşturabilecek bazı sebepler ele alınmalıdır. Bunlar:
- Beyinde tümör
- Beyinde parazit, enfeksiyon
- Beyinde yaşanan bir travma durumu
Kedilerde sara hastalığı belirtileri ise şunları içerir:
- Saldırgan davranışlar ya da saklanma isteği
- Vücudun tamamen ya da kısmen kasılması
- Durmaksızın yalanma isteği
- Birkaç saniye ile birkaç dakika arasında değişen bilinç kaybı durumu
- Koklama, görme, dokunma ve işitme gibi duyularda bozulma
- Kafa bölümü ve vücutta seğirme
- Nöbetler esnasında kafanın sallanması
Sara kedilerde önceden kolay şekilde belirlenebilecek bir rahatsızlık olmaz. Bu yüzden de kedilerde epilepsi belirtileri tüm yaş gruplarında benzer şekilde görülür.
Kedilerde epilepsi insana bulaşır mı? sorusunun cevabı kedi sahipleri tarafından araştırılır. Eğer bir enfeksiyon durumunda meydana gelen ya da zoonotik hastalık oluşturabilecek bir sorun yok ise hastalığın insanlara geçmesi olasılığından bahsedilemez. Fakat bu hususta mutlak bir şekilde veteriner kliniğimize müracaat ederek ayrıntılı bir muayene sağlanması gerekmektedir.
Kedilerde Epilepsi Tedavisi
Bazı faktörler kedilerde epilepsiye neden olabileceğinden ötürü kedilerde epilepsi tedavisi için öncelikle bir test yapılmalı ve hastalığın teşhisi konulmalıdır. İlk olarak beyin kafatası dışı nedenler bakımından idrar ve kan tahlili ile beyin omurilik sıvısı değerlendirme ve MR gibi teknikler tercih edilir. Eğer ki net bilgi elde edilemez ise sonrasında tümör ya da farklı sebepleri göz önüne almak adına beyin yani kafatası içi incelemeleri yerine getirilir.
Her iki alanda da yapılan ayrıntılı inceleme ile teşhis konulur ve böylece artık kedilerde epilepsi nasıl geçer sorusu için yanıt verilebilir. Mesela, kedinizde bir karaciğer sorunu varsa ve bu sorun epilepsi nöbetlerine davetiye çıkarıyorsa karaciğerdeki bu sorunun tedavi edilmesi ile epilepsi de tedavi edilebilir.
İdiyopatik epilepsi şeklinde isimlendirilen ve sebebi belirlenemeyen rahatsızlık durumunda ise uzun seneler boyunca epilepsi krizlerini önlemek adına ilaçlara başvurulur. Veteriner tarafından reçete edilen ilaçlar, kedinin sağlığını destekleyecektir. Kedilerde epilepsi ilacı, veteriner hekim tarafından reçete edilir. Dolayısıyla veteriner kontrolü olmadan herhangi bir ilacın kullanılmaması son derece önemlidir. Veteriner tarafından reçete edilen ilaçlar, hastalık için oldukça yararlıdır. İlaç dozuna dikkat etmek ve kullanmayı ihmal etmemek gerekir. Bu sayede nöbetlerin önlenmesi mümkün olabilecektir. Tekrarlayan nöbetler, ilerleyen beyin hasarını beraberinde getireceği için ilaçların alımına özen gösterilmesi son derece mühim.
Tedavi yöntemlerine, beslenmeye, yaşam şartlarına, stresin önlenmesine ve aktivite durumlarına dikkat etmek, hastalığın tedavisinde büyük önem taşır. Öte yandan kedilerde epilepsi öldürür mü sorusunun yanıtı da aslında bunlara bağlıdır. Kedinin ilaç, bakım, beslenme ve sağlık desteğinden yoksun olması, ne yazık ki ölüm riskini beraberinde getirebilir. İlaçlar ve tedavi, epilepsi krizi ihtimalini yüzde yüz yok etmese de nöbetlerin sayısını ve şiddetini kesinlikle düşürür. Bu nedenle de kedinizin bakımı, beslenme ve sağlık gereksinimleri en iyi şekilde karşılanmalıdır.
Kedilerde epilepsi ameliyatı, epilepsi ile alakalı gerçekleştirilen incelemelerde eğer ki kafa travması, beyin kanaması, beyin tümörü söz konusu ise gündeme gelir. Bu operasyon direkt olarak epilepsiyi değil de epilepsiye yol açan durumu ortadan kaldırmayı hedefler.
Kedilerde epilepsi tedavisi ile ilgili Papyon Veteriner Kliniği’mize müracaat edebilirsiniz.
Faydalı Linkler:
Kedi Aşı Fiyatları sayfamızı inceleyebilirsiniz.
Kedi Aşı Takvimi sayfamızı inceleyebilirsiniz.
Köpek Aşı Takvimi sayfamızı inceleyebilirsiniz.
Köpek Aşı Fiyatları sayfamızı inceleyebilirsiniz.
Acil Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
Nöbetçi Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
Açık Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
Cevizli Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
Maltepe Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
Kartal Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
Pendik Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
Dragos Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
Yakacık Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
Bizi Takip Edin: