Kedilerde Göz Hastalıkları

Kedilerde Göz Hastalıkları İçindekiler

Tüm canlılarda olduğu gibi kedilerde de en önemli hayati organlar arasında gözler yer alır. Bu nedenle de kedilerde göz hastalıkları en ağır ve üzücü rahatsızlıklar arasında yer almaktadır. Bu rahatsızlıklar birden fazla olabileceği gibi rahatsızlıkların arkasındaki nedenler de her hastalık türüne bağlı farklı olabilmektedir. Yani bazen ilerleyen yaş, bazen kedinin yırtıcı doğal yapısı ve bazen de mikrobiyal problemler kedilerde göz hastalıkları için sebep gösterilebilir.

Gerçekten etkileyici gözlere sahip olan kedilerde gözlerdeki görüntü ve bakışlar kediler hakkında bilgi sahibi olmamızı dahi sağlayabilmektedir. Özellikle çok uzun dönem evcil bir kedi ile yaşamış hayvan sahipleri, onların gözlerine baktığında ruh hallerini dahi anlayabilir. Bu dikkat çeken gözlerde karşılaşılabilecek kedilerde göz hastalıkları da birçok farklı türe ayrılır. Bu türlere bağlı olarak da hem belirtiler hem hastalığın tanısının konulması hem de hastalığın tedavi edilmesi gibi ayrıntılar birbirinden her zaman farklıdır.

Kedilerde Göz Hastalıkları Belirtileri

Genel olarak kedilerde göz hastalıkları birbirlerine benzeyen şekillerde belirtiler ortaya koyabilir. Ancak elbette farklı rahatsızlıklara bağlı kedilerde göz hastalıkları belirtileri değişim gösterebilmelidir. Yani örnek olarak farklı bir hastalıkta gözlerde kanama gibi bir durum farklı bir hastalıkta ise gözlerin yaşarması gibi bir durum ile karşılaşabilirsiniz.

Kedilerde göz hastalıkları belirtileri en sık görülen şekilde kornea zarında görülen iltihaplanma olarak ifade edilebilir. Bu gibi iltihaplanma belirtilerinde mutlak bir şekilde kliniğimize acil olarak başvurulması ve veteriner hekim muayenesi alınması gerekir. Çünkü bu tarz enfeksiyonlar ciddi problemler ortaya çıkarabilir ve hatta kedilerde bir kanser oluşmasına dahi neden olabilir. Zira bazen bu tip iltihapların arkasında FeLV veya FİV ve hatta FIP gibi enfeksiyonların dahi görülme ihtimali vardır.

Genel olarak sayılabilecek kedilerde göz hastalıkları belirtileri arasında ise aşağıdaki oluşumlardan bahsedilmesi mümkündür. Bu belirti oluşumlarının her biri çoğu zaman kedilerde göz hastalıkları için ortak olarak görülür ve bazıları ise spesifik şekilde görülebilir.

  • Gözün sahip olduğu net görüntünün ortadan kalkması ve gözde iltihaplanma ya da kızarma görülmesi,
  • Gözlerdeki yaşarmanın her zamankinden daha fazla olması,
  • Gözde ortaya çıkan yoğun tahriş durumunun ağrılı bir artış ortaya koyması,
  • Gözden, gözyaşından farklı bir renge ve dokuya sahip bir sıvı gelmesi,
  • Gözlerin aşırı derecede kısık hale gelmesi,
  • Kedilerde her zaman görülmeyen üçüncü göz kapağının belirmesi,
  • Gözlerde dışarıya çıkıklık veya tam tersi çökme oluşması,
  • Göz akıntılarının kuruması ile birlikte etrafta çapaklanma ve iltihaplanma görülmesi,
  • Kedinin görüşünün kötüleşmesi veya tamamen körleşme oluşması.

Bahsedilen bu tarz göz hastalığı belirtileri ile karşılaştığınızda hiçbir zaman belirtileri es geçmemeniz ve acil bir şekilde kliniğimize başvurmanız gerekir. Çünkü bu belirtiler ve arkalarından oluşabilecek rahatsızlıklar kedinizde hayati tehlikeler oluşturabilir.

Kedilerde Göz Enfeksiyonu

Kedilerde yaşanan göz problemleri içerisinde en fazla tedavi edilebilir rahatsızlıklar enfeksiyonlardır. Ancak nadiren kedilerde göz enfeksiyonu konusunda ciddi problemler ve tedavi edilemediği için kalıcı körlük oluşan problemler görülebilir. Genellikle göz enfeksiyonları yüksek bir ağrı ve çok aşırı rahatsızlık ortaya çıkarır. Buna bağlı göz enfeksiyonu için veteriner hekimlerimiz tarafından muayene yapılması çok önemlidir.

Kedilerde göz enfeksiyonu konusunda en fazla rastlanan enfeksiyon türü konjonktivit olarak adlandırılır. Göz enfeksiyonlarında bazen gözdeki yaralanmalar, yabancı bir cismin teması, yeni doğan kedilerde doğum vajinal enfeksiyonlarının bulaşması, virüsler veya bakterilerin oluşturduğu enfeksiyonlar gibi birçok nedenden bahsedilebilir. Enfeksiyonlarda genellikle gözlerden yeşil-sarı karışımı bir akıntı, aşırı gözyaşı, kırmızı şiş bir göz, şaşılık ve gözde bulanıklık gibi belirtiler görülebilir. 

Genellikle kedilerde göz enfeksiyonu için tedavi yöntemleri arasında göz damlaları ve merhemler yer alır. Ayrıca ağrıyı azaltmak ve körlük riskini ortadan kaldırmak açısından da bahsedilen enfeksiyon belirtileri ile birlikte mutlaka veteriner kliniğimize başvurabilirsiniz. Bunların yanında görülebilecek farklı göz enfeksiyonu türlerinde ise üst solunum yolu enfeksiyonunun gözlere sıçraması ile oluşan enfeksiyon da gösterilebilir.

Kedi Göz Akıntısı

Kedilerin gözlerinde görebileceğiniz en büyük sağlık problemleri arasında ise kedi göz akıntısı problemleri yer alabilir. Yine bu akıntılar birbirinden farklı olmak ile birlikte her akıntı türü farklı bir nedenden oluşur ve belirtisini de farklı bir şekilde ortaya koyar. Örneğin, gözlerde yoğun bir tahriş veya enfeksiyon bulunuyorsa ve solunum yolu gereğinden fazla mukus akıntısı sağlıyorsa, gözlerden de pelte kıvamında bir mukus akıntısı ortaya çıkabilir.

Gözlerin çevresinde bulunan kıllarda bir kirlenme bulunuyorsa, bu kirlenme bir akıntının oluşmasına da neden olabilir. Genellikle kedilerde göz hastalıkları arasında bu tip göz kanalı tıkanmaları yer alabilir. Bu durum belirti olarak yoğun bir gözyaşı akıntısı ortaya koyarken, epifora olarak da adlandırılır. Bilhassa da İran kedilerinde basık bir yüz ve düzlük bulunduğundan dolayı anatomik özellikleri nedeni ile epifora görülebilir.

Farklı bir göz akıntısı türü olan bakteri kaynaklı ve iltihap bulunduran akıntı çeşidi sarıdan yeşile doğru dönen akıntıdır. Cerahat şeklinde veya irin olarak da bilinen bu akıntı, mutlaka tedavi uygulanması gereken bir akıntıdır. Son olarak da çok sıvı ve renksiz bir şekilde fiziki tahriş dolayısıyla ortaya çıkan veya bazen de alerji sonrası ortaya çıkan akıntılar görülebilir.

Kedi Konjonktivit

Kedilerde göz hastalıkları bağlamında enfeksiyonlar bölümünde bahsettiğimiz şekilde en sık görülen çeşit konjonktivit problemidir. Çok sık bir şekilde görülen bu enfeksiyon halk arasında kırmızı göz hastalığı olarak da bilinirken, ortaya çıkardığı konjonktiva iltihabı gözün beyaz kısmını örten şeffaf doku ve kapakların iç kısımlarındaki iltihaptır. Eğer kedi konjonktivit tedavi edilmezse, gözde ağır hasar ve görme kaybı oluşturabilirken, farklı nedenlerden dolayı ortaya çıkabilir.

Konjonktivit ya da göz nezlesi olarak adlandırılan bu enfeksiyon, direkt olarak vücutta gözleri etkiler. Pembe göz olarak adlandırılan bu durumda alerjiler, bağışıklık sistemi hastalıkları veya virüs bakteri enfeksiyonları neden olarak gösterilebilir. Kediler acı ve iltihap akıntısı nedeniyle gözlerini kapalı tutmaya çalışmadıkça körlük oluşturmasa da özellikle sokak kedilerinde bu problem görülebilir. Nedenini tespit ekmek gayet zordur ve veteriner hekimlerimiz öncelikle klinik belirtileri gidermek sonrasında kapsamlı bir araştırma ile nedeni ortaya çıkarmak için çalışır.

Kedi Göz Hastalıkları Tedavisi

Bazı kedi göz hastalıkları dünya üzerinde sadece kedilerde görülen problemlerdir. Korneal sequestrum olarak adlandırılan rahatsızlık ve eosinofilik keratit gibi problemler tamamen kedilere has hastalıklardır. Bunun yanında kedilerde üçüncü göz kapağı hastalığı, yavru kedilerde virüslere bağlı rahatsızlıklar, katarakt, glokom ve kornea ülseri gibi birçok farklı göz problemi görülmesi mümkündür. Her problemde de kedi göz hastalıkları tedavisi farklı bir şekilde uygulanır.

Papyon Veteriner Kliniği olarak göz hastalıkları konusunda uzmanlığa sahip hekimlerimiz kliniğimize ulaşan her hastada detaylı muayeneler gerçekleştirir. Öncelikli amaç enfeksiyon veya diğer hastalık türünün ortaya çıkardığı belirtileri ve sıkıntıları ortadan kaldırmaktır. Bazı kedi göz hastalıkları için mutlak bir şekilde cerrahi tedavi ihtiyacı ortaya çıkar. Bazen göz merceğinin subluksasyon nedeni ile bir bölümünün ya da luksasyon nedeni ile tamamının yer değiştirmesi de cerrahi bir tedavi gerektirir.

Bazı tedaviler kısa süreli veya uzun süreli ilaç tedavisi şeklinde uygulanırken, günümüzde neredeyse bütün göz hastalıkları için tedavi yöntemleri yer almaktadır. Kliniğimizde belirtiler ortaya çıkması ile birlikte kedilerde körlük teşhisi dahi koyulabilmekte ve nedenine bağlı olarak körlük tedavisi gibi tedaviler dahi yapılabilmektedir. Önemli olan ayrıntı kedilerde göz hastalıkları hakkında karşılaştığınız en ivedi problemlerde kliniğimize hızlı bir şekilde başvurmanızdır. Papyon Veteriner Kliniği olarak kedilerde göz hastalıkları için bugün bilinen birçok farklı hastalık açısından tedavi yöntemlerini en modern teknikler ile uyguluyoruz. Gelişen tıbbi teknolojileri ve yöntemleri takip ederek, kullanılması gereken yeni ilaçlar, cerrahi yöntemler ve tedavi yöntemlerini bünyemizden uygulanabilir bir hale getiriyoruz. Bu sayede kedilerde göz hastalıkları konusunda tedavileriniz için 365 gün kliniğimize ulaşabilirsiniz.

Faydalı Linkler:

Kedi Aşı Fiyatları sayfamızı inceleyebilirsiniz.

Kedi Aşı Takvimi sayfamızı inceleyebilirsiniz.

Acil Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Nöbetçi Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Açık Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Cevizli Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Maltepe Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Kartal Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Pendik Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Dragos Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Yakacık Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Bizi Takip Edin:

Papyon Veteriner Kliniği Instagram Hesabı