Şubat 28, 2024
Kedilerde Herpes Virüsü
Kedilerde Herpes Virüsü İçindekiler
Eski dönemlerde çok büyük bir risk oluşturduğu için korkutucu olabilen fakat günümüzde tedavi yöntemleri geliştirilmiş olan kedilerde herpes virüsü bir çeşit enfeksiyon ile birlikte ortaya çıkmaktadır. Virüs, kedilerde üst solunum yollarında görülürken, ortaya çıkardığı karakterize hastalık bulaşıcı bir yapıya sahiptir. Genellikle öksürük ve göz akıntısı ile akıllara kazınmış olan bu virüs kaynaklı hastalık, çoğu zaman solunum yolu ile bulaşır.
Kedilerde herpes virüsü özellikle hamile kedilerde ve aşı yapılmamış kedilerde plasenta yolu ile yavrulara da bulaşma riski göstermektedir. Bu neden ile riskli bir yapıya sahip olurken, virüsün ortaya çıkardığı belirtiler ve hangi evrede bulunduğuna bağlı da tedavi yöntemleri de değişiklik gösterir. Hem Türkiye hem de tüm dünya ülkelerinde yaygın olarak bilinen Feline Herpesvirüs Hastalığı, kedilerde bir defa ortaya çıktıktan sonra yaşam boyu enfeksiyon riskini de beraberinde getirir.
Genellikle kediler arasında solunum yolu ile bulaştığı ifade edilse de kediden kediye göz teması, burun teması veya salgılar ile bulaşma ihtimali de bulunmaktadır. Bununla birlikte kedi herpes virüsü kendi rahatsızlığı ile birlikte evcil dostlarımızda konjonktivit yani göz çevresi zar iltihabı, kornea ülseri ve kornea iltihabı gibi problemler de ortaya çıkarabilir. Tüm bu problemler bağlamında da herpes virüs üzerinde yoğun bir şekilde durulurken, veterinerlik tıbbında önemli gelişmeler elde edilmiştir.
Herpes virüsü kedi akut ve kronik formlarda görülebilecek bir yapıya sahip olurken, akut formda yavru kedilerde ve kronik formda da her yaşta farklı belirtiler ile tespit edilir. Özellikle hastalıktan korumanın sağlanabilmesi için de hem yavru kedilerde hem yetişkin kedilerde aşı en etkili yöntemler arasında görülmektedir.
Yavru Kedilerde Herpes Virüsü
Virüs, vücuda genellikle solunum yolu ile bulaşırken özellikle hamile ve aşısız kedilerden doğum sırasında da bulaşabilir ve yavru sütten kesildiğinde de bulaşan virüsün etkisi giderek artmaya başlar. Aslında virüsün etkileri kedinizin yaşına, bulaşma faktörüne ve vücudun bağışıklığının ne kadar güçlü olduğuna bağlı değişebilir. Ancak genel olarak yavru kedilerde herpes virüsü yetişkin kedilere göre biraz daha ağır bir etki ortaya koyabilir.
Yavru kedilerde herpes virüsü genellikle doğum veya doğum sonrası esnada bulaşırken, bulaşma görülen yavrular doğumdan sadece birkaç gün sonrasında dahi belirti göstermeye başlayabilir. Belirtilerin fark edilmemesi ve üzerinde durulmaması durumunda birkaç hafta içerisinde ağır sonuçlar ile karşılaşma ihtimali yer alabilir. Virüsün inkübasyon süresi genellikle 1 hafta olmak ile birlikte sonrasında klinik bir şekilde semptomlar ile karşılaşılır.
Kedilerde Herpes Virüsü Belirtileri
Bahsettiğimiz şekilde kedilerde herpes virüsü akut yani başlangıç düzeyinde olabileceği gibi kronik bir hale gelmiş enfeksiyonlar ortaya çıkarabilir. Yine bu bağlamda da kedilerde herpes virüsü belirtileri akut form veya kronik forma göre değişik kapsamda ortaya çıkabilir. İlk aşamada akut form ile birlikte görülebilecek belirtilere bakıldığında;
- Özellikle yavru kedilerde karakteristik olarak gözyaşı akıntısı, burun akıntısı ve hapşırık görülür. Birkaç gün sonrasında ise gözyaşı ve burun akıntısı enfeksiyon baskısı altında iltihaplı ve yapışkan bir hale gelebilir.
- İltihaplı akıntılar göz kapaklarının yapışmasına ve burun tıkanıklığı görülmesine neden olabilir.
- Burun tıkanıklığı ve solunum yolundaki artan enfeksiyon nedeni ile hırıltılı bir şekilde ağızdan solunum başlayabilir.
- Hastalık akut formunda ilerlemeye başladığında alt solunum yolu enfeksiyonu da ortaya çıkarken, hapşırık ile birlikte ağız saçıntıları görülür.
- Kaybolan iştah ile birlikte halsizlik artarken, gözde kornea ülseri problemi başlayabilir.
Hastalık kronik bir forma ulaştığında ise genellikle akut formda görülen bütün belirtiler aynı şekilde ortaya çıkmaya da başlayacaktır. Çoğu zaman karşılaşılan komplikasyonlar akut bir rahatsızlık olduğunu da düşündürebilir. Ancak bu seviyede kedilerde herpes virüsü belirtileri daha şiddetli ve belirtilerin ortaya çıkma aralıkları daha farklı da olabilir. Bilhassa öksürük ve hapşırma nöbetleri başlarken, sürekli bir şekilde burun akıntısı görülebilir.
Kedilerde Herpes Virüsü Tedavisi
Belirtiler arasında sayılan sürekli bir şekilde aksırma, hapşırma, kornea ülseri ve akut bir şekilde devam eden konjonktivit belirtileri hastalık teşhisinin konulabilmesi için en önemli kriterler arasında yer alır. Bununla birlikte kliniğimize başvurduğunuzda veteriner hekimlerimiz sıralı bir şekilde birçok muayene, tahlil ve tetkik gerçekleştirir. Bu sayede kedilerde herpes virüsü tedavisi için hastalığın seviyesine ve kedinizin yaşı, sağlık durumu ve bağışıklığı gibi koşullara göre belirlemeler yapılır.
Tedavide özellikle göz kapaklarının kapanmasına neden olan ve burun tıkanıklığına neden olan faktörler ortadan kaldırılır. Sonrasında bakteri enfeksiyonunu giderebilmek açısından da antibiyotik tarzında ilaçlar reçete edilir veya klinik ortamında uygulanır. Bazı kedilerde tedavi sürecini sağlıklı bir şekilde yürütmek için tedavinin kliniğimizde sürdürülmesi kararı verilebilir.
Veteriner hekimlerimiz ilk aşamada hastalığın seviyesine göre evde tedavi veya klinikte tedavi kararları verecektir. Temel olarak da tedavide kedinizin yaşı ve sağlık durumuna göre en doğru ilaç uygulamaları tercih edilir. Özellikle kedilerde herpes virüsü ilacı olarak göz ve ağızdan uygulanan antibiyotikler reçete edilir. Mutlak olarak reçete ile temin edilerek kullanılması gereken antibiyotikler virüs ile birlikte enfeksiyon oluşturabilecek bakterilerin önlenmesi ve izole edilmesi için önemlidir.
Kedilerde herpes virüsü çok ağır bir sonuç ortaya çıkarabileceği için belirtiler ile birlikte gecikmeden veterinerlik kliniğimize başvurmanız önemlidir. Hatta enfeksiyonlar ile karşılaşmadan öncesinde dahi bilhassa yavru kedilerde ve yetişkin herpes virüsü için geliştirilmiş aşı uygulamasının yapılması üzerinde durabilirsiniz.
Aşı ile birlikte virüs bulaşması engellenemese dahi virüs yayılmaz ve hastalık çok daha düşük belirtiler ile görülebilir. Hem hastalığın tedavisi hem aşı hem de koruma gibi birçok faktör açısından kedilerde herpes virüs konusunda Papyon Veteriner Kliniği olarak sizlere hizmet verebiliriz.
Faydalı Linkler:
Kedi Aşı Fiyatları sayfamızı inceleyebilirsiniz.
Kedi Aşı Takvimi sayfamızı inceleyebilirsiniz.
Acil Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
Nöbetçi Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
Açık Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
Cevizli Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
Maltepe Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
Kartal Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
Pendik Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
Dragos Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
Yakacık Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
Bizi Takip Edin: