Kedilerde İç Dış Parazit Damlası

Kedilerde İç Dış Parazit Damlası İçindekiler

Dönem dönem kedilerde iç ve dış parazitler ile karşılaşma ihtimali her zaman yer almaktadır. Çünkü herhangi bir kaynaktan dolayı dış parazitler kedilerin genellikle tüyleri arasına dolarken, iç parazitler ise vücudun içine ulaşarak rahatsızlık oluşturur. Her parazit ayrı bir etki gösterirken, alınabilecek en önemli ve güçlü önlemler arasında kedilerde iç dış parazit damlası yer alır.

Kedilerde karşılaşılabilen parazitler iç parazitler ve dış parazitler olarak ikiye ayrılırlar. Yani kedilerde iç dış parazit damlası da buna göre ayrı ayrı kullanılır. Genellikle iç parazitler kan ve bağırsak içerisinde yerleşerek yaşamını sürdürür ve kedinizin fizyolojisinde olumsuz etkiler ortaya çıkarır. İç parazit problemi yaşanması ile birlikte kedinizin durumunda genellikle iştah azalması, yüksek ateş, dışkıda kan, nefes darlığı, halsizlik ve ishal gibi problemler ile karşılaşabilirsiniz. 

Kedilerde iç parazit probleminin arkasında genellikle vektörler yer alır. Yani sinekler ya da kene gibi canlıların kana parazit bulaştırması problemi görülür. Kedilerde dış parazitin nedenleri arasında ise pireler gibi canlıların cilt ve tüyler arasına yerleşmesi ile problem ortaya çıkmaya başlar. Her iki durumda da kedilerde iç dış parazit damlası ilaçlarının kliniğimiz bünyesinde veteriner hekimler tarafından önerildiği şekilde uygulanması büyük bir çözüm sağlayacaktır.

Kedilerde İç Dış Parazit Damlası Yan Etkileri

Kedilerde hem iç parazit hem dış parazit problemi kaşınma, idrar problemi, ishal gibi problemler veya tüy dökme gibi problemler ortaya çıkmasına neden olur. Bu anlamda parazit problemi ile karşılaşıldığında özellikle kedilerde iç dış parazit damlası kullanılması evcil dostunuzu parazitlerden kurtarmak için faydalı bir çözüm sağlayabilir. Bu damlalar etkisini gösterdiğinde parazit kaynaklı hastalıkları uzaklaştırırken, bazen de kedilerde iç dış parazit damlası yan etkileri ile karşılaşmak da mümkündür.

Kedilerde parazit problemi için kullanılacak ilaçlar iç parazit damlası ve dış parazit damlası olarak ayrı ayrı kullanılır. Bu noktada da kedilerde iç ve dış parazit ilacı için yan etkilerden bahsederken, iç parazit damlası ile dış parazit damlası ayrı ayrı ele alınabilir. İlk olarak kedilerde iç parazit damlası için yan etkileri incelememiz gerekirse 

  • En önemli yan etkilerin başında damladan dolayı uyuşuk tavırlar ve halsizlik görülmesi bulunur.
  • Damla evcil dostunuzun kan dolaşım sistemine ulaştığı andan itibaren net bir şekilde iştah kaybı görülebilir. Hatta bununla birlikte kusma aksiyonu ortaya çıkabilir.
  • İştahsızlık ve kusma en fazla 3 gün sürecek olmak ile birlikte eğer bunun yanında ishal ve dışkıda kan ile daha uzun bir süreç görülürse, direkt olarak kliniğimize başvurabilirsiniz. Çünkü 3 gün üzerinde bu tür problem yaşanması asla normal değildir.

Papyon Veteriner Kliniği olarak sunduğumuz kedilerde dış parazit damlası ise kedilerde iç dış parazit damlası içinde ikinci bölümü oluştururken, kısmen daha farklı yan etkiler ortaya koyabilir. Pireler, keneler ve akar gibi zararlılar nedeniyle cilt üzerinde etki gösteren dış parazitlere karşı kullanılan damla etkilerini ve yan etkilerini çok daha hızlı bir şekilde ortaya koyar. Bu bağlamda da kedilerde dış parazit damlası ile ortaya çıkabilecek yan etkiler arasında:

  • Belirgin bir halsizlik ve uyuşukluk hali,
  • Parazit bulunan ve damla uygulanan bölgede şişme ve kızarıklık görülmesi,
  • İştah kaybı ile beraber ishal ve hatta kusma görülmesi,
  • Belirli bir süre yürümede topallama görülmesi,
  • Deride döküntüler görülmesi yer almaktadır.

Dış parazit damlası ile birlikte ortaya çıkabilecek yan etkiler genellikle kedinin kilosuna uygun bir şekilde damla seçilmiş olmaması ve çok hassas bir bünyeye sahip olması nedeniyle de görülebilir. Bu nedenle kedilerde iç dış parazit aşısı damla formunda mutlak bir şekilde veteriner hekimlerimizin kontrolü sonrasında belirlenmelidir. 

Kedilerde İç Dış Parazit Aşısı

İç ve dış parazitler kedilerde çok karşılaşılabilecek bir problem olduğu için daha önceden önlem alabilmek adına aşı uygulaması gerçekleştirilebilir. Çünkü yiyecekler, içecekler veya temastaki canlılar nedeniyle parazite maruz kalma durumu her zaman yer almaktadır. Özellikle sokaklarda yaşayan kedilerde denetim bulunmadığı için parazit taşıyıcı olduklarından evcil kedilerle temaslarında parazit bulaşma olasılığı yüksektir. Buna karşılık kedilerde iç dış parazit aşısı çok büyük bir avantaj ile kedinizi korumanıza yardımcı olur.

Kedilerde İç Dış Parazit Aşısı Kaç Ayda Bir Yapılır?

İç dış parazit aşıları sadece kedilerde değil birçok evcil hayvan ve doğadaki birçok canlıda uygulanabilecek aşılardır. Her canlıda da farklı bir etkinlik süresi bulunduğundan dolayı kediler için etkinlik süresi incelemeler ve araştırmalar ile belirlenmiştir. Bu anlamda kedilerde iç dış parazit aşısı kaç ayda bir yapılır sorusu için 1 yaşını doldurduktan sonra her ay ayda bir aşı olmaları zorunluluğu bulunduğu ifade edilebilir. Aşıların çeşitlerine göre süreleri de değişmektedir. Bu sebeple en doğru periyot için lütfen bizi arayın.

Öte yandan kedilerde iç dış parazit aşısı ne kadar sürede yapılır sorusu da merak edilen konular arasında yer almaktadır. Düzenli uygulamanın kedilerin 6-8 haftalık sürece gelmesinden sonra ilk defa aşı yapılarak başlatılması gerekir. Hemen ardından kediniz 1 yaşını doldurduktan sonra ise iç parazit 2 ayda bir, dış parazit ise 39 günde bir şekillerinde farklı farklı olmak üzere aşılar yapılır. İç ve dış için farklı süreçler izlenir. Düzenli olarak yapılan bu aşılar sayesinde kedinizi önemli rahatsızlıklar oluşturabilecek iç ve dış parazitlere karşı koruyabilirsiniz.

Kedilerde İç Dış Parazit Aşısı Ne Zaman Yapılır?

Evcil dostlarınızın sizinle yaşamaya başladığı andan itibaren daha önce aşılarının ne zaman yapılmış olduğu ve hangi aşıların uygulandığı konusunda takip işlemlerini artık sizin başlatmanız gerekir. Papyon Veteriner Kliniği olarak kliniğimize ilk defa giriş yapan kedilerde bu takibi başlatacak şekilde sistemi oluşturarak, size de takip işleminde destek olabiliyoruz. Bu sayede kedilerde iç dış parazit aşısı ne zaman yapılır sorusu için doğru cevabı rahatlıkla bulabiliyorsunuz.

Eğer kediniz doğum anından itibaren sizinle yaşıyorsa ya da evcil kedinizin yavrusu ise bahsettiğimiz şekilde ortalama 8 haftalık ilk sürecini tamamladıktan sonra yine ilk defa iç dış parazit aşısı uygulaması yapılmalıdır. Ayrıca dönemsel olarak ihtiyaç duyulduğunda kedilerde iç dış parazit damlası uygulanmalıdır. Bundan sonra da 1 yaşını doldurana kadar bekleyip ardından her 39 günde bir 2 ayda bir aşı türüne göre düzenli aşı uygulamasına devam etmek gerekir.

Küçük bir ayrıntı olarak yetişkin bir kedide pirelere karşı 39 günde bir aşı uygulaması gerekirken, kene ve iç parazitlerine karşı sorun değişiklik gösterebilir. Bu durumda eğer iç ve dış parazitlerin ortaya çıkardığı yan etkilere bağlı şüpheleriniz bulunuyorsa, hemen kliniğimize başvurarak muayene talebinde bulunabilirsiniz. Bu sayede gereken durumlarda kedilerde iç dış parazit damlası ile hızlı müdahale sağlanabilir.

Kedilerde İç Dış Parazit Aşısı Neden Yapılır?

Kedilerde bahsettiğimiz şekilde parazitler nedeni ile nefes darlığı, kusma ve ishal gibi problemler görülebilir. Bunlara karşı belirtiler ile birlikte yapılan muayenede iç/dış parazit tespit edilmesi sonrasında damla ve aşı kullanılarak iyileşme sağlanması mümkündür. Yine kedilerde iç dış parazit aşısı neden yapılır sorusu çerçevesinde de kedinizi çok daha önemli ve uzun süreli rahatsızlıklardan koruma amacıyla yapıldığı ifade edilebilir.

Aşılar dönemsel olarak uygulandıklarında iç ve dış parazitlerin vücuda bulaşmasını ve bulaştıktan sonra da rahatsızlık ortaya çıkarmasını engeller. Çünkü kedilerde iç dış parazit damlası ve iç parazit aşı uygulamaları kedilerde bağırsak, kalp ve karaciğerde yerleşerek problem oluşturabilecek parazitlerin yaşam döngüsünü parçalar. Hemen ardından aktifliğini kaybeden bu parazitler ölmüş şekilde dışkı vasıtasıyla vücuttan atılır. 

Dış parazit aşı uygulamaları ile birlikte de cilt ve tüyler arasında yerleşmiş pire ile kene gibi parazitlere karşı önemli bir koruma avantajı elde edilir. Çünkü ilaç uygulamaları yani aşı ve damlalar kedilerin vücudunda pirelere karşı 39 gün ve kene gibi zararlılara karşı ise 1 ay civarında bir koruma sağlayabilir. Bu nedenle takip edilerek 39 günde bir kedilerde iç dış parazit damlası ve aşı uygulamalarının yapılmasına önem verilmelidir.

Uygulamada en önemli tercihlerden birisi de kedilerde iç dış parazit damlası ile birlikte karma aşılama olmak ile birlikte çok daha ağır hastalıkların önüne geçmek her zaman mümkündür. Bu önemli durum nedeniyle evcil dostlarınızın hayatını koruyabilmek ve onları risklere karşı koruyabilmek açısından kedilerde iç dış parazit damlası ve aşı uygulamalarını kliniğimizde gerçekleştirebilirsiniz. 

Papyon Veteriner Kliniği olarak evcil dostlarımızın sağlığı için en modern teknolojiler, güvenilir kedilerde iç dış parazit damlası ve en sağlıklı uygulamaları sağlamaya devam ediyoruz. 

Özetlemek gerekirse iç parazitler 2 ayda bir, dış parazitler ise 39 günde bir olmalıdır.

Faydalı Linkler:

Kedi Aşı Fiyatları sayfamızı inceleyebilirsiniz.

Kedi Aşı Takvimi sayfamızı inceleyebilirsiniz.

Acil Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Nöbetçi Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Açık Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Cevizli Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Maltepe Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Kartal Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Pendik Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Dragos Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Yakacık Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Bizi Takip Edin:

Papyon Veteriner Kliniği Instagram Hesabı