Şubat 23, 2024
Kedilerde Kalp Kurdu
Kedilerde kalp kurdu, sivrisineklerin ısırığı ile bulaşan bir hastalıktır. Köpeklerde de görülen bu hastalık, kedilerin vücuduna giren parazitlerin yol açtığı inflamatuar reaksiyon sonucunda meydana gelir. Solucanları taşıyan sivrisinekler kedileri ısırır ve larvalarını kanlarına bırakır. Kedilerin hücrelerinde büyüyen larvalar kedi bedeninde beş aşamaya geldiği zaman gelişimi tamamlanır. Pulmoner arterler ile yola çıkan kalp kurtları, vücudun geliştiği şiddetli iltihaplanma sonucunda gelişir. İltihap, köpeklere nazaran kedilerde son derece şiddetli bir biçimde meydana gelir.
Dünyanın pek çok bölgesinde hayvanların yakalandığı kedilerde kalp kurdu hastalığı, ölüme sebebiyet veren hastalıklardan bir tanesidir. Kalp kurtları ile ilgili bilinmesi gerekli en önemli şeylerden biri bu hastalığın kedilerin sağlığını kötü yönde etkilemesidir. Bu parazit, kedilerin kalbine yerleşerek hayatlarını riske atar. Kurt larvaları evcil hayvanınızın bedenine girer ve sonrasında ilk semptomlarını 50 ile 70 gün içerisinde belirgin bir şekilde gösterir.
Kedilerde Kalp Kurdu Belirtileri
Kedilerde kalp kurdu nasıl oluşur bilinmesi gerektiği gibi hastalığın belirtilerinin de bilinmesi gerekir. Hastalığın belirtilerinin bilinmesi durumunda erken tanı imkanı da sağlanır. Erken tanı sevimli dostlarınızın hayatı bakımında oldukça önemlidir. Kalp kurdu oldukça zor teşhis edilen bir hastalık olduğundan dolayı kedi sahibinin farkındalığı da hayati önem arz etmektedir.
Kedilerde kalp kurdu belirtileri şu şekilde sıralanabilir;
- Öksürük,
- Solunumda zorluk,
- Halsizlik,
- İştahta azalma,
- Hareket etmede isteksizlik,
- Kilo kaybı,
- Kafa sallama isteği,
- Nefes alıp vermede zorlanma,
- Hareketten sonra solunumda güçlük,
- İshal,
- Nöbetler,
- Titreme,
- Aniden gelişen körlük.
Parazit vücuda daha yeni girdiği zaman herhangi bir semptom görülmeyebilir. İlerleyen dönemlerde hırıltı, öksürük, halsizlik ve nefes darlığı görülmeye başlar. Bu süreçte hastalık daha vücuda çok fazla yayılmamıştır. Fark edildiği takdirde yüksek ihtimalle tedaviden olumlu netice alınır.
Aşırı ve ani burun kanamaları, baygınlık ve baş dönmesi gibi semptomlar görüldüğü zaman ise kalp kurtlarının beyne kadar ilerlediğini görebilirsiniz. Nörolojik olarak kedinin çok fazla zarar görmesi de tedaviden alınacak neticeyi oldukça etkiler.
Kedilerde Kalp Kurdu İnsana Bulaşır Mı?
En fazla merak edilen bir başka sorunun cevabı da kedilerde kalp kurdu insanlara bulaşır mı bulaşmaz mı şeklindedir. Kalp kurdu da bir parazit olduğundan dolayı insanlarda evlerinde kedi besliyorsa böyle bir şey düşünmezler. Ancak veteriner hekimler tarafından da net bir şekilde ifade edildiği gibi kedilerde kalp kurdu insanlara son derece kısmi bir şekilde olsa da bulaşır.
Kedilerden insanlara kalp kurdunun geçmesi oranı oldukça düşüktür ancak imkansız da değildir. İnsana bulaşsa dahi belirtisiz bir biçimde iyileşme oranı da vardır. Bundan dolayı kedileriyle yakın temasta bulunan insanlar, kedilerine bu hastalığın tanısı konulması durumunda korkmayabilir.
Kalp kurdu hastalığı kedilerden köpeklere de bulaşan bir hastalıktır. Yani hayvanlar arasında da bulaşıcılığı vardır. Bundan dolayı eğer kedinize kalp kurdu hastalığı belirtileri varsa evin içerisinde farklı hayvanlarınızda yaşıyorsa o halde kedinizi diğer hayvanlardan ve kendinizden ayırmanız gerekir. Diğer türlü hastalık diğer hayvanlara da bulaşacağından dolayı ciddi sağlık problemleri hatta söylemesi ve kabullenmesi zor olsa da ölüm gibi durumlar meydana gelebilir. Bu sebeple süreci kontrollü bir şekilde geçirmek ve dikkatli olmak gerekir.
Kedilerde Kalp Kurdu Tedavisi
Kedilerde kalp kurdu hastalığının tedavi edilmesi günümüzde sınırlıdır. Daha etkisi onaylana ve kanıtlanan kesin bir tedavi tekniği bulunmamaktadır. Kedilerde kalp kurdu hastalığı tedavi aşamasında hastalığı aşmanın en büyük nedeni bağışıklık sistemidir. Kedilerin birçoğu herhangi bir iltihap tedavisine gerek duymadan kalp kurdunu vücutlarından kolaylıkla temizler. Kedilerde kalp kurdu tedavisinin olası seçenekleri aşağıdaki gibidir:
- Kalp kurdu belirtilerini tedavi etmek adına bazı yöntemler ve ilaçlar kullanılır.
- Sevimli dostunuz kendisini böylelikle daha rahat ve daha sağlıklı hisseder.
- Vücudun normalin dışında oluşabilecek bir reaksiyonu önlemek adına steroid, rahatça nefes almaları için brokolitatör antibiyotik tarzı ilaçlar verilebilir.
- İltihabı kötü boyutlara erişen yetişkin kalp kurtları ameliyat ile çıkarılması gerekebilir.
- Kalp kurdu hastalığı olan kedileri gözlemleyip tedavi aşamasını kontrol etmeniz, hekiminizin vermiş olduğu ilaç ve tedavi tekniklerini uygulamanız kedinizin iyileşmesi açısından son derece önemlidir. Bundan dolayı farklı test ve uygulamaları gerçekleştirilerek 6 ile 12 ayda bir düzenli aralıklarla kedinizi mutlaka kontrol ettirmeniz gereklidir.
- Gözlemleme çalışmalarına katılarak hastalığın tekrarlaması ve ilerlemesi engellenir.
- Takip sırasında akciğer ve solunum yollarında hasar kalmadığından emin olmak için röntgen çekilir.
- Belirtilerin açık bir şekilde görüldüğü durumlarda intravenöz sıvı kardiyovasküler ilaç, oksijen tedavisi tarzı pek çok teknikler hastalıkların tedavi aşamasını kısaltmaktadır.
Kedilerde kalp kurdu hastalığını engellemek adına son zamanlarda pek çok ilaç öne sürülse dahi günümüzde bu hastalığı kesin bir şekilde engelleyen bir ilacın olduğu söylenemez. Hastalığı engellemek adına Papyon Vet Veteriner Kliniği’mize başvurarak uygun tedavi yöntemleri için hekimlerimizden öneri almanız, kedinizi rutin bir şekilde kontrol ettirmeniz, şüpheli bir durumda da veteriner hekimlerimize danışmanız oldukça önemlidir.Sizler de kedilerde kalp kurdu hastalığının belirtilerini kendi evcil hayvanınızda gözlemlerseniz bizimle iletişime geçebilir, kedinizi kliniğimize getirerek gerekli tedavinin başlatılmasına yardımcı olabilirsiniz.
Faydalı Linkler:
Kedi Aşı Fiyatları sayfamızı inceleyebilirsiniz.
Kedi Aşı Takvimi sayfamızı inceleyebilirsiniz.
Acil Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
Nöbetçi Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
Açık Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
Cevizli Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
Maltepe Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
Kartal Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
Pendik Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
Dragos Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
Yakacık Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
Bizi Takip Edin: