Şubat 25, 2024
Kedilerde Kanser Belirtileri
Kedilerde Kanser Belirtileri İçindekiler
Kanser, hücrelerin kontrolsüz bir şekilde büyümesinden dolayı oluşur ve bedendeki farklı hücre türlerini ve organlarını etkiler. Kedilerde kanser belirtileri arasında yer alanlardan biri vücudunun bir kısmında yumru oluşmasıdır. Bu yumru, etkilenen hücrede hızlıca büyür ve o kısımdaki derinin altındaki dokuda yaşar. Kedilerde de görülebilen kanser, ölüm sebeplerinden bir tanesidir.
Kedilerde kanserin sebepleri pek bilinmemekle beraber, kedi lösemi virüsünün en önemli nedenlerden biri olduğu söylenmektedir. Kedi kanseri oranlarını yükselttiği düşünülen diğer etkenler arasında çevresel etkenler ya da bir toksinle temas eden vücut bölümlerini yalama yer almaktadır. Kanser, belirtiler gözlemlenerek erken bir süreçte tespit edilebilir.
En yaygın teşhis teknikleri içerisinde kan testleri, ultrason, fiziksel muayene, röntgen, idrar testleri yer alır. Kanserin çeşidine ve ilerleme seviyesine bağlı olarak, hastalığı tedavi etmek adına radyasyon, ameliyat, kemoterapi ya da immünoterapi tercih edilebilir. Kedi kanserinin sebepleri ve tedavisi ile alakalı yapılan araştırmalar yavaş olmasına karşın, radyasyon terapisinde ve daha yeni kemoterapi standartlarında gelişmeler kaydedilmiştir.
Kedilerde kanser herhangi bir bölgede ya da vücut sisteminde ortaya çıkabilir ve kedi kanseri belirtileri içerisinden pek çoğu dışarıdan da teşhis edilebilir. Her kanser çeşidinin kendine has belirtileri olsa dahi, pek çok kanserin meydana çıkması ve herhangi ortak belirtinin uzun vadeli var olmasıyla kendisini gösterir. Kedilerde kanser belirtileri içerisinden bazıları şu şekildedir;
- Bağırsak hareketlerinde değişiklik,
- Yaraların zor iyileşmesi,
- Yemek yemede ya da yutkunmada zorluk,
- Tuvaletini yaparken zorlanma,
- Kilo kaybı,
- İştahta azalma,
- Sertlik,
- Açlık hissi,
- Ağız kokusu,
- Öksürük,
- Nefes alırken zorlanma,
- Akıntı ya da kanama yaşanması.
Kedilerde Lenfoma Belirtileri
Kedilerde lenfoma, hücreler ve organların bir birleşimi olan lenf sisteminde kanser hücresi oluşmasıdır. Bu kanser türü, kedilerin vücutlarındaki pek çok sistemi etkiler ve en yaygın sebebi de omurilik tümörleridir. Kedilerde lenfoma belirtileri, hangi organlarda kanserin oluştuğudur. Lenfomanın teşhis edildiği yere bağlı olarak bakılması gereken bazı semptomlar şunlardır;
- Böbreklerde lenfoma belirtileri: Fazla idrara çıkma, kilo kaybı ve iştahsızlık
- Göğüslerde lenfoma: Nefes almakta zorluk, öksürme, iştahsızlık, kusma
- Burun: Akıntı, kanama, şiddetli hapşırma, gözlerde akıntı
- Deri: Tüylerde dökülme, kaşıntı
- Sindirim sistemi: İştahsızlık, zayıflama, kusma
Kedilerde Akciğer Kanseri (Adenokarsinomu) Belirtileri
Kedilerde akciğer kanseri, kedilerdeki bütün küçük akciğer tümörlerinin pek çoğunu meydana getiren bir neoplazmadır. Bu kanser hücresi hızlıca büyür ve beyin, göz, kemikler ve lenf düğümleri dahil vücudun ve organların uzak kısımlarında etki eder. Akciğer kanseri genellikle 10 yaşından büyük kedilerde daha sık görülür.
Kedilerde akciğer kanseri belirtileri genellikle solunum sistemiyle alakalıdır. Fakat belirtiler, kanserin vücuttaki yerine bağlı olarak farklılık gösterir. Bu belirtilerden bazıları şu şekildedir;
- Nefes almada zorluk,
- Enerji düzeyinde düşüş ve tembellik,
- Hızlı nefes alma,
- Ağrı,
- Kas erimesi,
- Topallık,
- Kanama,
- Kilo kaybı,
- Ateş,
- Karın boşluğunda sıvı birikimi.
Kedilerde Bağırsak Kanseri Belirtileri
Kedilerde bağırsak kanseri belirtileri diğer kanser türlerinin belirtileri gibi kiloda düşüş, iştahsızlık, istifra, ishal ve kanama olmaktadır. Bu durumun tanısı için detaylı bir muayene gerekmektedir. Bu kanser türü kedilerde sık görülmese de meydana gelebilmektedir. Genellikle yaşı büyük kedilerde görülen bağırsak kanserinin doğru teşhisi için bir veteriner hekim muayenesi ve tetkikler yapılması gerekir.
Tedavi, hastalığın çeşidine ve seviyesine bağlı olarak da farklılık gösterebilir. Kedinizin sindirim sistemi sağlığını korumak adına rutin veteriner kontrolleri, dengeli beslenme ve stresten kaçınması oldukça önemlidir.
Kedilerde Beyin Tümörü Belirtileri
Farklı tümör çeşitleri, kedinizde farklı belirtilere sebep olabilir, fakat bunlar çoğunlukla sinir sistemine etki eden ve vücut hareketlerini etkileyen olarak ayrılırlar. Kedilerde beyin tümörü belirtileri sizin kedinizde de gözleniyorsa, en kısa zamanda muayene ettirmelisiniz.
Beyin tümörü görülen kedilerde farklı belirtiler gözlemlenebilir. Bu semptomlar çoğunlukla kedinin genel sağlık durumuna göre ve kanserin geliştiği hücreye bağlı olarak farklılık gösterir. Kedilerde kanser belirtileri arasında;
- Kafa sallama hareketi,
- Ani gelişen nöbet,
- Kusma,
- Görmekte zorlanma,
- Kuyruk kovalama,
- Daire çizme,
- Yutkunurken zorlanma,
- Miyavlamanın artması,
- Hareket ederken sallanma,
- Titreme,
- Savrularak yürüme.
Bazı zamanlarda tümör hücresi büyüyünceye dek herhangi bir semptom gözlemlenmeyebilir. Beyin tümöründen kaynaklı semptomların büyük bir bölümü zaman içinde git gide kötüleşebilir.
Kedilerde Sarkoma Belirtileri
Sarkoma bir diğer adıyla yumuşak doku kanseri, kedilerde görülen bir başka kanser türüdür. Sarkoma, kedi bedeninin dışında herhangi bir yerde oluşan ve kötü huylu olabilen kanser hücreleridir. Bu tümör, deri altı kaslarda, yağ ve sinirlerde, küçük damarlarda ya da deri altı bağ dokularında meydana gelebilir. Kedilerde sarkoma belirtileri, kanser hücresinin bulunduğu yere ve etkilenen hücreye bağlı olarak farklılık gösterir.
Kedilerde kanser belirtileri nelerdir? Kedinizde tümör olduğunu nasıl anlarsınız aşağıda sıralanmıştır.
- Vücudun herhangi bir yerinde yumru oluşması,
- Topallama,
- Hareket etmekte zorluk,
- Kol ve bacaklarda şişlik,
- Ağrı, aşırı miyavlama,
- İshal,
- Kusma,
- İştahsızlık,
- Kilo kaybı,
- Ağız kokusu,
- Kanama,
- Zor idrara çıkma.
Kedilerde Rahim Kanseri Belirtileri
Kedilerde rahim kanseri nadir de görülse gözlenen bir kanser türüdür. Rahim zarı kanseri, kedilerde en fazla görülen türüdür. Bu tarz tümörler çoğunlukla belirti göstermeden kalır. Fakat kedilerde rahim kanseri belirtileri arasında; vajinal akıntı ya da uterus süpürasyonu olabilir.
Kedilerde Meme Kanseri Belirtileri
Meme kanseri, kedilerde sıklıkla gözlenen kanser çeşitleri arasında yer alır. Meme kanserlerinin ortalama %90’ı kötü huylu olmaktadır. İleri seviye vakalarda kanser hücreleri lenf düğümlerine ya da akciğerlere kadar etkilemektedir. Bundan dolayı meme kanserinin erken tanısı oldukça önemlidir. Çok büyük değilse bu tümör ameliyatla çıkarılır. Fakat kanserin vücuda yayılması sonucunda ameliyatın ardından kemoterapi tedavisi gerekmektedir. Kedilerde meme kanseri belirtileri ise şu şekildedir;
- Kilo kaybı,
- İştah kaybı,
- Meme bölgesinde oluşan şişlikler,
- Memelerin iltihaplanması ve sarı renkte bir akıntının akması,
- Sürekli hasta olma,
- Şiddetli öksürük,
Kedilerde Cilt Kanseri Belirtileri
Cilt kanseri, lenfoma kanserinin ardından kedilerde en fazla görülen bir diğer kanser çeşididir. Kanser, daha başlangıç dönemindeyken tanı konulup tedavi edilirse kedi sağlığına kavuşur. Bunun tam tersi olan zamanlarda ise kanser git gide ilerler. Bundan dolayı kedilerde cilt kanseri belirtileri ile karşılaştığınızda mutlaka veteriner hekiminize başvurmanız gerekir.
Kedilerde cilt kanseri, cildin yassı dokularında rastlanan kanser türüdür. Yassı dokular deri üzerinde yer alan diğer hücrelerin korunmasına yardımcı olur. Aynı zamanda besin iletiminin kolaylaştırılması gibi önemli sorumlulukları da vardır. Yassı dokular hasar alması neticesinde cilt kanserine sebep olur. Cilt kanseri, diğer kanser türlerine nazaran daha kolay bir şekilde fark edilir. Zira bu kanser türü neticesinde deride bazı farklılıklar meydana gelir.
Cilt kanserine yakalanmış bir kedinin göz kapaklarında, burnunda, dudaklarında ve şakaklarında lezyonlar meydana gelir. Hatta kanser ilerledikçe kedilerde yaralanmalar görülür. Ciltte meydana gelen lezyonların yanı sıra iştahsızlık, sancı, halsizlik, ateş de kedilerde kanser belirtileri arasındadır. Erken teşhis edildiği takdirde kediler bu hastalıktan kısa sürede kurtulur.Sizler de kedinizde bu veya benzeri belirtiler gözlemlerseniz Acil Veteriner ve Nöbetçi Veteriner olarak hizmet veren Papyon Vet Veteriner Kliniği’mize gelebilirsiniz.
Faydalı Linkler:
Kedi Aşı Fiyatları sayfamızı inceleyebilirsiniz.
Kedi Aşı Takvimi sayfamızı inceleyebilirsiniz.
Acil Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
Nöbetçi Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
Açık Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
Cevizli Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
Maltepe Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
Kartal Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
Pendik Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
Dragos Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
Yakacık Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
Bizi Takip Edin: