Şubat 26, 2024

Kedilerde Kulak Hastalıkları

Kedilerde Kulak Hastalıkları

Kedilerde Kulak Hastalıkları İçindekiler

Kedilerde kulak hastalıkları sıklıkla kedilerde kafa sallanmasına ve kaşınmaya neden olur. Tetikleyiciler yabancı cisimler (çim tohumları veya kılçıklar), parazitler (kulak akarları), bakteriyel veya mantar enfeksiyonları olabilir. Bu içeriğimizde kedinizin kulak hastalıklarının en yaygın semptomları, tedavileri ve önlenmesi hakkında daha fazla bilgi edineceksiniz.

Kedilerde En Çok Görülen Kulak Hastalıkları

Ne yazık ki kediler kulak hastalıklarına karşı oldukça hassastır çünkü kulak kanallarının şekli temizliği zorlaştırmaktadır. Ayrıca bakteri ve mantarlar sıcak, karanlık ve nemli kulak kanalında kendilerini çok rahat hissederler ve burada hızla çoğalabilirler. Kulak akarları, kedi kulaklarına yuva yapan inatçı hayvanlardır. Ayrıca tüylerden kedinin sırtına kadar yayılabilirler, bu da onlardan kurtulmayı çok zor ve zaman alıcı hale getirir. 

Parazitler şiddetli kaşıntıya neden olan iltihabı tetikler. Kediler daha sonra kulaklarını kaşırlarsa iltihap daha da kötüleşebilir. Kedilerde en çok görülen kulak hastalıkları için akarlar verilebilir. Akarların neden olduğu kulak hastalıklarına bazen kulak uyuzu da denir. Kedinizin kulaklarında küçük, koyu lekeler veya fark edilir, koyu renkli bir tabaka görürseniz onu en kısa sürede Papyon Veteriner Kliniği’mize getirebilirsiniz. Hekimlerimiz, kulak akarlarını temizleyebilir ve sonrasında yapılması gerekenler hakkında size tavsiye verebilirler.

Kedi Kulak Uyuzu

Kedi kulak uyuzu, genellikle kediniz için gerçekten tehlikeli değildir. Çok nadir durumlarda dış kulaktaki iltihap orta veya iç kulağa yayılabilir. Ancak bu daha ziyade bir istisnadır. Ancak kulak uyuzu kedilerde neredeyse dayanılmaz kaşıntılara neden olur. Bu nedenle uyuzlara karşı hızlı ve etkili bir tedavi şarttır.

Kedilerde Kulak İltihabı

Kedilerde kulak iltihabı, kediler için çok rahatsız edicidir. Acı verici olabilirler, bu da kedinizin kulaklarının kaşınmasından dolayı neden sinirlendiğini açıklar. Kedilerde kulak enfeksiyonunun diğer belirtileri arasında kulakta kızarıklık, kötü kokulu akıntı ve hatta kulaklardan gelen alışılmadık bir koku yer alır.

Kedi Kulak Akarı

Kedi endişeli görünüyor, sıklıkla başını sallıyor, miyavlıyor, size yaklaşıyor veya başını keskin bir şekilde yana yatırıyor ise, o zaman kedi kulak akarı rahatsızlığından bahsetmek mümkündür. Kulaklardaki kaşıntıdan kurtulmak için kedi kulaklarını kenarlara ve kare nesnelere sürter ve sık sık kendini kaşır.

Kedi Kulak Enfeksiyonu

Kedi kulak enfeksiyonu kedilerde kulak iltihabına benzer şekilde ortaya çıkar ve benzer belirtilere yol açar. Bu durum kediler için oldukça rahatsız edicidir ve ağrılı olabilir, bu da kedinizin kulaklarını kaşımasının nedenini açıklar. Kedilerde kulak enfeksiyonunun diğer göstergeleri arasında kulakta kızarıklık, kötü koku yayan akıntı ve hatta kulaklardan gelen anormal bir koku bulunabilir. Minik örümcekler kedinin kulağına girip kulak kiri ile beslenerek şiddetli kaşıntı gibi semptomlara neden olur. Deneyimli veteriner hekimlerimizin başarılı bir tedavisinden sonra bile semptomlar birkaç hafta sürebilir ve bu da istilayı kedi için özellikle rahatsız edici hale getirir.

Kedi Kulak Mantarı

Kedi kulak mantarı da kedilerde sıklıkla görülür ve görüldüğü bölgeyi kedi patileri ile kaşırsa, patilerine de mantarın bulaşma olasılığı yüksektir. Daha sonra kırılgan hale gelirler ve sarımsı bir renk alırlar. Kulaktaki veya kulak kepçesinin dış kısmındaki bir mantar kedi için özellikle rahatsız edicidir; ancak cilt özellikle hassas olduğundan genellikle burunda da görülür.

Kedilerde Kulak Hastalıkları Belirtileri

Kulak hastalıkları kedilerde yaygındır. Kedilerde kulak hastalıkları belirtileri, kulak çevresinde kaşıntı, başın sallanması, kulak bölgesine dokunulduğunda ağrı, kulak kanalından akıntı, işitme kaybı, başın eğik konumu ve benzeri belirtilerle kendini gösterir. 

Kulak sorunlarının mevcut olduğu durumlarda veteriner hekimlerimiz, kulak kanalından gelen salgıların incelenmesi de dâhil olmak üzere kapsamlı bir klinik muayene yapacaktır. Mikroskobik inceleme bunun aktif veya bakteriyel bir enfeksiyon mu yoksa altta yatan bir maya sorunu mu olduğunu gösterecektir.

Daha sonra kulak kanalı iyice temizlenir ve kulak zarının durumu incelenir. Bu sedasyon veya genel anestezi gerektirebilir. Bakteriler ve mayalar otitisin ikincil nedenleridir ve bu nedenle kulak probleminin ana nedenini belirlemek için her türlü çaba gösterilmelidir. Olası birincil nedenlerin listesi uzun olabilir (parazitler, yabancı cisimler, alerjiler, enfeksiyonlar, hormonal bozukluklar, metabolik hastalıklar, bağışıklık aracılı hastalıklar, tümörler vb.). Tipik olarak altta yatan sorunu belirlemek ve uzun vadeli bir tedavi planı oluşturmak için iki veya daha fazla randevu gerekir.

Kedilerde Kulak Hastalıkları Tedavi Yöntemleri

Kedilerde kulak hastalıkları tedavi yöntemleri sorunun nedenine bağlıdır. Açık bir kulak kiri birikimi varsa, ana tedavi olarak genellikle bir kulak temizleyici veteriner hekimlerimiz tarafından önerilir. İltihabı hafifletmek, bir enfeksiyonu tedavi etmek veya bazı akarları öldürmek için ilaçlı kulak damlaları hekimlerimiz tarafından reçete edilebilir. Kulak enfeksiyonları genellikle ağrılıdır, bu nedenle hekimlerimiz, gerekirse uygun ağrı kesicilerin verilmesini de sağlayacaktır. 

Kedi, kulak muayenesini tolere edemiyorsa veya kapsamlı bir temizliğe ihtiyaç duyuyorsa, veterinerlerimiz kediye daha rahat etmesi için hafif bir sakinleştirici verilmesini önerebilir. Eğer parazitler birincil sebep ise antiparaziter ilaçlar yazılacaktır. Paraziti tanımlamak için kulak kanalından akıntının bir örneğini toplamak için bir çubukla alınabilir.

Her ne olursa olsun, en ufak bir yaralanma veya belirti fark ettiğinizde, mutlaka Papyon veteriner kliniğimizi ziyaret ederek can dostunuz için deneyimli veteriner hekimlerimiz tarafından muayene ve tedavi hizmeti alabilirsiniz. Bu son derece sağlıklı, doğru ve güvenilir bir yoldur.

Faydalı Linkler:

Kedi Aşı Fiyatları sayfamızı inceleyebilirsiniz.

Kedi Aşı Takvimi sayfamızı inceleyebilirsiniz.

Acil Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Nöbetçi Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Açık Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Cevizli Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Maltepe Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Kartal Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Pendik Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Dragos Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Yakacık Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Bizi Takip Edin:

Papyon Veteriner Kliniği Instagram Hesabı