Ocak 20, 2024

kedilerde-sistit

Kedilerde Sistit

Kedilerde Sistit İçindekiler

Kediniz tuvalete çok sık gidiyor, genital bölgesini daha çok temizliyor, yemek yemiyor ve belki biraz yorgun mu? Bunlar, kedinizdeki mesane enfeksiyonunun, yani kedilerde sistit, belirtileri ve semptomları olabilir. Sistit için hangi nedenler olabilir, hangi semptomlar ortaya çıkar ve farklı sistit formları için hangi tedavi uygundur? Daha fazla bilgiyi içeriğimizi okuyarak öğrenebilirsiniz.

Kedide Sistit dikkate alınması gereken bir rahatsızlıktır. Sebebi ne olursa olsun mesane enfeksiyonu bir kedi için çok acı verici olabilir. Bazı durumlarda tehlikeli de olabilir. Kedinizin iyi olduğundan emin olmak için sistitten şüpheleniyorsanız Papyon Veteriner Kliniği’mize başvurabilirsiniz.

Kedilerde Sistit nedir? Tıbbi açıdan kedilerde sistit, idrar kesesinin iltihaplanmasıdır. Kedilerde mesane enfeksiyonları oldukça yaygındır. Başlıca nedenleri Kedi İdiyopatik Sistiti (FIC) ve bakteriyel idrar yolu enfeksiyonlarının yanı sıra idrar kristalleri ve taşlarıdır.

Kedilerde idiyopatik Sistit, idrar yolunu tutan bir hastalıktır ve idrar yolunun tıbbi bir hastalığı değildir. Kedi idiyopatik sistit, duyarlı bir kedi iç veya dış strese maruz kaldığında ortaya çıkar.

Kedilerde Sistit Belirtileri

Kedinin mesanesi alt idrar yolunun organlarından biridir. Bu bölgedeki iltihaplanma sıklıkla aşağıdaki kedilerde sistit belirtileri durumlarına yol açar:

  • İdrar yaparken sorunlar ve ağrı (dizüri),
  • Üretra ve/veya mesanede kramp benzeri ağrı (stranguria),
  • İdrarda kan (hematüri),
  • Sık idrara çıkma (pollaküri),
  • Cinsel organların yalanmasının artması,
  • Alışılmadık yerlerde idrar yapma (periüri, örneğin uyku veya beslenme alanında).

Acil durum yaşanırsa: Kedi idrarını başarılı bir şekilde çıkarmaya çalışırsa idrar yolu tamamen tıkanmış olabilir. Bu durumda kedinin genel durumu aniden bozulabilir ve hatta hayati tehlike oluşturabilir. Bu nedenle kedilerde sistit belirtisi için veteriner hekimlerimize danışmanız faydalı olacaktır.

Kedilerde Sistit Tedavisi

Kedilerde sistit tedavisi için ilk olarak veteriner hekimlerimiz evcil hayvan sahibiyle kapsamlı bir şekilde konuşma yapar. Bunun amacı sahibinden belirtiler hakkında önemli bilgiler elde etmektir. Örneğin veteriner hekimlerimiz kedi idrar yaparken eşlik eden semptomların ortaya çıkıp çıkmadığını sorar. Ayrıca size olası yaralanmalar hakkında sorular soracak ve kedinizi nasıl besleyip bakımını yapacağınızı söyleyecektir.

İpucu: Mümkünse veteriner kliniğimize gelirken idrar örneğini getirebilirsiniz.

Kedilerde mesane enfeksiyonu genellikle akut bir acil durum olmasa da genel bir klinik muayenenin yapılması kliniğimiz tarafından tavsiye edilir. Veteriner hekimlerimiz, önemli hayati parametrelere dayanarak kedinin mevcut durumunu kısa sürede kaydedebilir. Bu, kedinin genel durumunu, nefes almasını ve kalp atış hızını, ağızdaki mukoza zarının durumunu ve rektal iç vücut ısısını içerir.

Sistit tedavisi iki bölümden oluşur. Veteriner hekimlerimiz bir yandan mesane enfeksiyonunun nedenlerini tedavi ederken diğer yandan da kedinin semptomlarını hafifletmeye çalışır.

Nedeni ne olursa olsun ağrı kesiciler(kedi sistit ilacı) ve antispazmodikler gereklidir. Bakteriyel mesane enfeksiyonu durumunda, antibiyotiklerin hedefe yönelik olarak uygulanması da gereklidir; bu, bir direnç testi yardımıyla belirlenir. Ancak bunu sadece deneyimli veteriner hekimlerimiz yapmalıdır. İlaç veya ilaç dışı ürünleri kendiniz uygulamaya çalışmamalısınız.

Kedilerde sistit ve tedavisi uygulanırken idrar kristalleri ve hatta idrar taşları varsa ek önlemler gereklidir. Bu durumda kedinin yine de idrar pH değerini düşüren ilaca ve uygun bir diyete ihtiyacı vardır. İdrardaki daha düşük pH değeri kristallerin ve muhtemelen idrar taşının bile çözünmesine neden olur. Süreç hakkında en doğru ilerleme şeklini veteriner hekimlerimiz uygulayacak ve kedi sahiplerinin ev ortamında yapması gerekenleri de belirteceklerdir.

Erkek kedilerde sistit tedavisi nedene bağlıdır. Muayene sırasında veteriner hekimlerimiz genellikle şu şekilde hareket eder:

  • Size kedinizin geçmişini sorar,
  • Kedinizi iyice inceler ve muayene eder,
  • Kanını alıp laboratuvarda iltihap ve böbrek değerlerini kontrol ettirebilir,
  • Ayrıca kedinizden alınan taze idrar örneğini de inceleyebilir,
  • Mesane ve üretrada taş olup olmadığını belirlemek için röntgen veya ultrason muayenelerinden yararlanabilir,
  • Eğer üretra veya mesanedeki hafif bir değişikliğin inflamasyondan sorumlu olduğundan şüpheleniyorsa sistoskopi yapacaktır.

Veteriner hekimlerimiz kesin nedeni öğrenir öğrenmez terapi başlatabilir. Eğer üretra tekrar tekrar tıkanıyorsa, erkek kedilerde yalnızca cerrahi üretra dilatasyonu (penis amputasyon) yardımcı olacaktır.

Dişi kedilerde Sistit tedavisi için veterinerimiz muhtemelen kediniz için diyette bir değişiklik ve özel diyet maması da yazacaktır. Struvit taşları bu şekilde çözülebilir. Ayrıca yeni idrar taşı üretimi de durdurulur. Ancak taşlar çok büyükse veya üretrayı tıkıyorsa genellikle cerrahi müdahale gerekir. Mesane kateteri kullanılarak üretra ve mesane birkaç gün boyunca günde birkaç kez yıkanır.

İyi kurulmuş bir teşhis, doğru tedavi biçimini bulmaya yardımcı olur. Çeşitli nedenlere bağlı olarak çok çeşitli farklı tedavi biçimleri kullanıldığından mesane enfeksiyonları için “genel evde tedavi” yoktur. Veterinerimizin seçebileceği aşağıdaki seçenekler vardır:

  • Bakteriyel enfeksiyon nedeniyle antibiyotik,
  • Struvit veya oksalat kristallerine karşı ilaç tedavisi,
  • İdrarın pH’ını etkileyen özel diyet gıdalarının reçetesi,
  • Ağrı kesiciler ve antispazmodikler,
  • Eğer idrar yolları tıkanmışsa cerrahi tedavi.

Nedeni net bir şekilde teşhis edilemiyorsa: Kedinin gelecekte önlenebilecek strese maruz kalıp kalmadığını düşünmelisiniz. Ayrıca kedinin evde birden fazla içme seçeneğinin olduğundan emin olmanızda fayda vardır. Aşırı kilolu hayvanlar sistit hastalığına daha duyarlı olduğundan, kediyi aşırı beslememeyi de unutmamalısınız. Isı ayrıca kedilerde mesane enfeksiyonu olduğunda ağrının hafifletilmesine de yardımcı olur. Henüz yapmadıysanız kediniz için rahat ve sıcak bir yer hazırlayabilirsiniz. Islak, soğuk ve esintili alanlar onlara göre değildir. 

Kedinizin idrar yapması konusunda olağan dışı bir süreç gözlemliyorsanız ihmal etmeden sistit ya da farklı bir rahatsızlığın olup olmadığından emin olmalısınız. Papyon Veteriner Kliniği olarak 7/24 açık Acil Veteriner ve Nöbetçi Veteriner olarak hizmet veriyoruz.

Acil durumların dışında gün içerisindeki zamanlarda da kliniğimize gelebilirsiniz.

Faydalı Linkler:

Kedi Aşı Fiyatları sayfamızı inceleyebilirsiniz.

Kedi Aşı Takvimi sayfamızı inceleyebilirsiniz.

Acil Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Nöbetçi Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Açık Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Cevizli Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Maltepe Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Kartal Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Pendik Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Dragos Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Yakacık Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Bizi Takip Edin:

Papyon Veteriner Kliniği Instagram Hesabı