Ekim 26, 2024
Köpek Kan Kusması
Köpek Kan Kusması İçindekiler
Köpekler rahatsız oldukları bir gıdadan, beslenmelerindeki yabancı bir maddeden veya basit bir rahatsızlıktan dolayı kusarak kendilerini rahatlatmak isteyebilir. Ancak bazı durumlarda köpeğinizin kusmuğu içerisinde kan ile karşılaşabilirsiniz. Çünkü köpek kan kusması bazı faktörler sonucu kusmuk içerisine karışan kan nedeni ile oluşabilen bir durumdur.
Köpeğinizin kusmasına defalarca şahit olsanız dahi köpeklerde kan kusması sonrasında da köpeğinizin gayet normal davrandığını ve rahatsızlık yaşamadığını düşünebilirsiniz. Ancak bu gibi bir durumda köpeğiniz her ne kadar iyi hissediyor olsa da kan kusma yani hematemesis adı verilen durum, altında birçok risk bulundurabilir. Bu neden ile mutlaka veterinerlik desteği almanız gerçekten önemlidir.
Pratik bir öneri olarak köpek kan kusması durumu ile karşılaştığınızda, kusmuğun bir fotoğrafını çekmeniz; kusmuk içerisindeki kan miktarı, rengi ve yoğunluğu açısından önemli bir bilgi sağlar. Hemen sonrasında veterinerlik kliniğimize başvurduğunuzda duruma neden olabilecek faktörler üzerinde durulur. Bu anlamda köpeklerde kan kusması aşağıdaki nedenler sonrasında ortaya çıkabilir.
- Yavru veya yetişkin köpeklerde bağırsak parazitleri kan kusması oluşturabilir.
- Yabancı bir cismin yutulması, sindirim sisteminde kanamaya neden olabilir.
- Mide iltihapları, mide ülseri veya mide kanseri ya da gastrointestinal sistemdeki kanserler ve iltihaplar kusma içerisinde kana neden olabilir.
- İnflamatuar bağırsak hastalığı, virüs enfeksiyonları ya da bakteri enfeksiyonları kan kusması oluşturabilir.
- Ağır darbeler, kazalar ve travmalar ishal ile birlikte kanlı kusmuk oluşturabileceği gibi uzun süre tedavi edilmeyen kusma atakları da bir süre sonra kanlı olarak devam edebilir.
Köpeğim Kan Kusuyor Ne Yapmalıyım?
Faktörler bir köpek sahibi olarak net şekilde anlayamayacağınız fakat yakın dönemde ya da uzun süredir gelişerek devam etmiş problemler oluşturabilir. Herhangi bir faktör tarafınızdan teşhis edilecek bir durumda olmasa da veteriner kontrolü durumun acil bir şekilde tespitini ve çözümünü sağlar. Zira köpeğim kan kusuyor ne yapmalıyım sorusu konusunda özellikle diş etlerinde bir solukluk, köpeğinizde uyuşukluk, dışkıda katran rengi ya da ishalde de kan bulunup bulunmadığını da inceleyebilirsiniz.
Yapacağınız incelemeler ve hızlı bir şekilde kliniğimize yapacağınız başvuru sonrasında köpeğim kan kusuyor durumunda kliniğimizde detaylı bir muayene süreci başlatılır. Papyon Veteriner Kliniği bu konuda sizlere özellikle Cevizli ve Maltepe Veteriner konumunda en yakın ve güvenilir tercihlerden birini sunmaktadır. Kliniğimizde hızlı bir teşhis yöntemi için ön muayene ve sizden alınan bilgiler ile hareket edilerek çözüme ulaşma adımları atılır.
Köpek Kan Kusması Tedavisi
Kliniğimizde köpek kan kusması tedavisi başlatılabilmesi için ön aşamada yapılan muayene sonrasında birçok farklı testten yararlanılabilir. Örnek olarak bir parazit varlığı endişesi bulunuyorsa, dışkı testi sağlanırken; kan bozukluklarını belirlemek için kan testleri ve yabancı cisimleri tespit etmek için de röntgen gibi yöntemlerden yararlanılır. Ancak özellikle endoskopi, gastrointestinal sistemler ve bağırsaklarda daha detaylı inceleme yapılmasına yardımcı olur.
Endoskopi pratik, hızlı, anında görüntü alınabilen ve cerrahiye göre çok pratik bir yöntem olarak veterinerlikte de bugün yaygın şekilde kullanılan bir yöntemdir. Bu anlamda köpek kan kusması tedavisi için de endoskopi yöntemini kullanan kliniğimizde veteriner hekimlerimiz parazit varlığı, yabancı cisim varlığı, enfeksiyonlar, kanserli dokular, bağırsak hastalıkları ya da mide problemlerini daha net bir şekilde belirlemektedir. Çünkü bu sayede muayene ve teşhis tamamlanırken doğru tedavi yöntemine geçiş sağlanır.
Kliniğimiz bünyesinde gerçekleştirilen tüm incelemeler ile köpek kan kusması probleminin ana faktörü belirlenerek, bu faktör üzerinde iyileştirici yöntemler uygulanır. Örneğin, parazit varlığından kurtulmak için ilaçlar kullanılırken, enfeksiyonları giderecek antibiyotikler ya da mide iltihaplarını giderebilen koruyucular ve değişen diyet gibi yöntemler ile tedavi oluşturulur.
Atılacak adımların hepsi, reçete edilecek ilaçlar ve kullanılacak yöntemlerin nasıl ilerleyeceği mutlak şekilde veteriner hekimlerimiz tarafından belirlenebilir. Evcil dostlarımızda karşılaşılabilecek köpek kan kusması problemlerinde de mutlak şekilde Papyon Veteriner Kliniği’mize başvurarak, bu çözüm yolunun uygulanması konusunda destek alabilirsiniz.
Faydalı Linkler:
Kedi Aşı Fiyatları sayfamızı inceleyebilirsiniz.
Kedi Aşı Takvimi sayfamızı inceleyebilirsiniz.
Köpek Aşı Takvimi sayfamızı inceleyebilirsiniz.
Köpek Aşı Fiyatları sayfamızı inceleyebilirsiniz.
Acil Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
Nöbetçi Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
Açık Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
Cevizli Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
Maltepe Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
Kartal Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
Pendik Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
Dragos Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
Yakacık Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
Bizi Takip Edin: