Eylül 22, 2024

köpeklerde kanlı ishal

Köpeklerde Kanlı İshal

Köpeklerde Kanlı İshal İçindekiler

Köpeklerin yavruluk döneminden itibaren uygulanan aşıları içerisinde parvovirüs aşısı, hayatları boyunca karşılaşabileceği birçok riske karşı önemli bir koruyucu görev üstlenir. Çünkü bu aşı uygulanmadığında özellikle dış dünyada bulaşma gösterecek virüs köpeklerde kanlı ishal problemi görülmesine neden olabilmektedir. Kanlı ishal rahatsızlığı da yavru veya yetişkin tüm köpeklerde çok büyük bir risk oluşturmaktadır. 

Köpeklerde parvo şeklinde adlandırılan virüs nedeni ile ortaya çıkan bu hastalık, bulaşıcı bir virüs hastalığıdır. Yaklaşık 50 yıl gibi bir geçmişi olan ve Avrupa’da tespit edilen bu hastalıkta köpeklerde ince bağırsak çok yoğun bir şekilde etkilenirken, genç ve bağışıklığı düşük yavrularda kalp de hasar görebilmektedir. Kavram olarak köpeklerde parvovirüs nedir sorusu için ise aşılanmamış yavru ve genç köpeklerde ciddi risk oluşturan bulaşıcı bir DNA virüs çeşididir, denilebilir.

Gençlik döneminde vücutta hücreler hızlı bir bölünme ile çoğalırken, virüs hücreleri etkiler ve ardından bağırsak ya da kemik iliği yolu ile vücuda yerleşir. Bu nokta sonrasında da köpeklerde parvo hastalığı özellikle kanlı ishal gibi bir sonuç ile devam edebilir. Ayrıca köpeklerde parvoviral enteritis yavru köpekler ile ilişkilendirilse de aşılama uygulanmadığında yetişkin hatta yaşlı köpeklerde görülmesi dahi olasıdır.

Köpeklerde Kanlı İshal Belirtileri 

Uygun dönemde takip edilen bir takvim ile parvovirüs aşısı uygulandığında çok düşük bir risk ile köpeklerde kanlı ishal görülme olasılığı bulunmaktadır. Ancak aşılanmamış ve çok küçük yavru köpeklerde yaygın bir şekilde görünürken, hastalık sonrasında da köpeklerde kanlı ishal belirtileri ortaya çıkabilir. Belirtiler enfeksiyonun bulaşmasından takriben 3-7 gün sonrasında görülmeye başlanırken, aşağıdaki semptomlar sayılabilir. 

  • Erken evreden başlamak üzere aşırı bir iştahsızlık ve halsizlik görünürken, aynı zamanda ateş yükselmesi görülür. 
  • Virüs vücutta enfeksiyonu ilerletmeye başladıkça köpeğinizde karın ağrısı ve kusma gibi bir belirti ile karşılaşılır. 
  • Bu süreçten itibaren yoğun bir ishal ve ishalde kan görülür.
  • İlerlemiş enfeksiyonlarda hastalık vücuda yayılmaya başlarken, kalp atış hızı artar ve nefes darlığı oluşur. 
  • Hipotermi yani ateşin çok düşük bir hale gelmesi ve hipoglisemi görülürken, beyaz kan hücresi sayısı da aşırı düşüş gösterir.
  • Son raddede hastalık vücutta genel bir yıkıma neden olur. 

Köpeklerde parvo belirtileri ifade edildiği şekilde hastalığın evrelerine göre ortaya çıkar. Hastalık kanlı ishal hastalığı olarak adlandırıldığı için de en sıkıntılı evrelerden birisi gelişim evresidir. Bu evreye kadar hafif ateş yüksekliği ve iştahsızlık nedeni ile köpeğinizde bu virüsün bulunduğunu tahmin etmeniz zor olabilir. Ancak kanlı ishal ile birlikte ortaya çıkan köpeklerde parvovirüs belirtileri durumun ciddiyetini daha net bir şekilde anlamanızı sağlayacaktır. 

köpeklerde kanlı ishal belirtileri

Köpeklerde kanlı ishal nasıl bulaşır sorusu konusunda da özellikle kirli dışkının temas ettiği yüzeyler ile bulaşma oluştuğu ifade edilebilir. Hatta dışkı gözle görülür bir noktada olmasa da dışkının temas ettiği kirlenmiş bir eşya veya yüzeyde yani el, giysi, kulübe ve mama kabı gibi birçok noktada virüs halihazırda yer alabilir. Köpeğiniz kirlenmiş bir yüzeye temas ettiğinde virüs tüy ve patilerine ve buradan da vücudun iç noktasına ulaşır. Ardından kuluçka süresini tamamlayan virüs köpeklerde kanlı ishal probleminin yaklaşık 1 haftada ortaya çıkmasına neden olur. 

Köpeklerde Kanlı İshal Tedavisi 

İnsanlar ile köpekler arasında bulaşma özelliği göstermeyen parvovirüs bu noktada zoonotik bir özelliğe sahip değildir. Virüste belirtilerin görülmesi sonrasında da köpeklerde kanlı ishal tedavisi için öncelikle teşhis aşaması yer alır. Kliniğimizde teşhis için ortalama 10-15 dakikalık enzim bazlı bir dışkı testi gerçekleştirilir. Test sonucunda sonucun negatif çıkma ihtimali de yer alabileceği için daha ileri düzeyde kan ve dışkı incelemeleri ile sonucu ulaşmak da mümkündür. 

köpeklerde kanlı ishal tedavisi

Doğru tanı sonrasında köpeklerde parvovirüs tedavisi için vakanın bulunduğu düzeye göre atılacak adımlar da değişiklik gösterebilmektedir. Çünkü hastalık yavru veya yetişkin köpekte enfeksiyonun bulaşması ile ilk evreyi oluştururken, ardından yaklaşık 1 haftalık kuluçka süresi yer alır. Kuluçka süresinde ince bağırsak duvarı ve kemik iliği etkilenirken, hastalığın geliştiği evrede vücutta kanlı ishal ile karşılaşılır. Bu evrelere bağlı olarak da köpeklerde parvo hastalığı tedavisi için doğru aşama ve düzey tespit edilir. 

Temel olarak köpeklerde kanlı ishal nasıl geçer sorusu için bariz bir tedavi yönteminden bahsetmek mümkün değildir. Amaç hastalık sürecinde köpeğinizin vücuduna destek verilmesi ile hastalık ile savaşmasında güçlendirilmesidir. Bu süreçte uygulanacak bakımda genel olarak sıvı desteği sağlanırken, kusmanın engellenmesi için ilaçlar ve daha güçlü bir beslenme oluşturulur. Kan şekeri seviyesini belirli bir seviyede tutabilmek ve antikor desteği sağlamak için de ek ilaçlar veteriner hekimlerimiz tarafından uygulanır.

Parvovirüs köpek tedavisi fiyatları uygulanan tedavinin kapasitesine ve gereken tüm ihtiyaçlara göre tespit edilir. Bazen tedavinin kliniğimizde yatılı olarak sürdürülmesi bazen veteriner hekimlerimizin reçete ettiği ilaçlar ile evde takip edilmesi sağlanabilmektedir. Belirtilere bağlı bir şekilde hastalığın ne kadar ilerlediği, tedavinin kademesini ve tedavinin maliyetlerini belirlemede ana kriterleri oluşturmaktadır. 

Parvo Hastalığından Kurtulan Köpekler 

Genellikle tedavide köpeklerin 1 hafta civarında yatılı olarak izlenmesi büyük fayda sağlar. Klinik belirtiler sonrasında da ortalama 2 haftada iyileşme elde edilirken, etrafta bulunan parvovirüs hücreleri ise yıllarca yaşamaya devam edebilir ve yeniden bulaşma gösterebilir. Bu anlamda parvo hastalığından kurtulan köpekler için iyileşme sağlanmış olsa dahi diyet değişiklikleri, ortam hijyeni, yavruluk döneminde düzenli aşılanma ve sağlıklı bir bakıma özen göstermek çok önemlidir. 

Köpeklerde kanlı ishal nedeni oluşturan virüs, etkinliğini çok uzun zaman sürdürse de özellikle tek köpeğin yaşadığı evlerde tedavi ve aşılanma sonrası virüsün etkinliği çok düşük bir hale gelir. Belirtiler özellikle kanlı ishal aşamasından itibaren çok hızlı bir şekilde takip edilmeli ve hastalıkta tedavi için de ivedi bir yaklaşım gösterilmelidir. Bu anlamda Papyon Veteriner Kliniği olarak sunduğumuz etkin tedavi ve koruyucu yöntemlerden 365 gün en hızlı şekilde yararlanabilirsiniz. 

Faydalı Linkler:

Kedi Aşı Fiyatları sayfamızı inceleyebilirsiniz.

Kedi Aşı Takvimi sayfamızı inceleyebilirsiniz.

Köpek Aşı Takvimi sayfamızı inceleyebilirsiniz.

Köpek Aşı Fiyatları sayfamızı inceleyebilirsiniz.

Acil Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Nöbetçi Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Açık Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Cevizli Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Maltepe Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Kartal Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Pendik Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Dragos Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Yakacık Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Bizi Takip Edin:

Papyon Veteriner Kliniği Instagram Hesabı