Mayıs 3, 2024
Köpeklerde Lyme Hastalığı
Köpeklerde Lyme Hastalığı İçindekiler
Sıcak yaz mevsiminin hayvanlar dünyası için oluşturduğu en büyük riskler arasında kene gibi vücutta hastalık oluşturabilen parazitler yer alır. Kene parazitinin özellikle evcil köpeklerde oluşturabileceği hastalıklar arasında da lyme hastalığı sayılabilir. Hatta dış dünyada vakit geçiren ve her gün ev dışına çıkarak özgürce hareket eden evcil dostlarınızda köpeklerde lyme hastalığı ile karşılaşma ihtimali yer alabilir.
Yaz dönemleri için çok riskli bir yere sahip olan köpek lyme hastalığı ısınan havalar ile birlikte daha yüksek bir popülasyona ulaşan keneler nedeni ile ortaya çıkar. Açık havada bulunan köpeklerde daha sık görülmek ile birlikte ev içerisine de girebilecek kenelerde yer alan Borrelia bakterisi nedeni ile hastalık oluşur. Üstelik bu bakteri insanlarda veya köpek dışında diğer hayvanlarda bulaşma göstermemek ile birlikte köpeklerde hastalık nedenidir.
Köpekte lyme hastalığı evcil dostlarımız için acı verici bir hastalık çeşidi olmak ile birlikte bu bakteriler kene ısırması sonrasında vücuda bulaşır ve yaklaşık 1-2 gün içerisinde bakteriler vücutta etkisini göstermeye başlar. Geyik kenesi olarak da adlandırılan bu kene çeşidinin ısırması faktörü ile köpeklerde lyme hastalığı nedir sorusu için de bulaşıcı bir enfeksiyon olduğu ifade edilebilir.
Köpeklerde Lyme Hastalığı zoonozdur, yani insanlara da bulaşabilen hastalıklar arasındadır.
Köpeklerde Lyme Hastalığı Belirtileri
Lyme hastalığı köpeğin hayati organlarına asalak bir şekilde yapışan bakteri nedeni ile acı verici bir hastalık oluşturur. Bunun ile birlikte organlarda oluşturduğu enfeksiyonlar sonucunda da birçok farklı köpeklerde lyme hastalığı belirtileri ile karşılaşılabilir. Örneğin, genel olarak bu belirtiler arasında yoğun bir ağrı, yüksek ateş ve eklemlerdeki şişlik ya da sıkışıklık nedeni ile yürümede zorluk yer alır.
Köpeklerde lyme hastalığı Borrelia bakterisi ile bulaşma görüldükten sonra bariz belirtiler ortaya koyarken, bu belirtileri takip ettiğinizde kliniğimize erken teşhis için başvurabilirsiniz. Özellikle sayılması gereken belirtiler arasında ise
- Eklem noktalarında şiş nedeni ile yürümede zorluk
- Evcil dostlarınızda yoğun bir kas ağrısı ve baş ağrısı
- Vücutta yüksek ateş ve buna bağlı titreme
- Bazen iştahsızlık ile birlikte kusma
- Kene ısırığının yaşandığı bölgede ise şişme ile birlikte kırmızı bir döküntü
- Yorgunluk ile birlikte vücut döküntüleri yer alır.
Belirtiler köpeğinizde hastalık oluşturan bakterinin ve enfeksiyonun gelişmesi ihtimalini anlamanızda çok büyük bir yardım sağlayabilir. Çünkü belirtileri takip ettiğinizde en hızlı şekilde kliniğimize başvurarak detaylı bir muayene desteği alabilirsiniz.
Köpeklerde Lyme Hastalığı Tedavisi
Lyme hastalığının tedavisi gerçekleştirilmediğinde vücutta oluşan eklem ve kas ağrıları kronik bir hale gelirken, bir süre sonrasında hafıza kaybı, kalp problemleri ve hatta sinir hasarı gibi sorunlar ortaya çıkarabilir. Bu neden ile köpeklerde lyme hastalığı tedavisi teşhis gerçekleştirildikten sonra hızlı bir şekilde başlanması gereken bir tedavidir.
Köpeklerde lyme hastalığı bakteri kökenli bir enfeksiyon olarak ifade edildiği için tedavide en önemli yöntem antibiyotik kullanımıdır. Takribi olarak 1 ay sürecek bu antibiyotik kullanımı mutlak bir şekilde veteriner hekimlerimiz tarafından reçete edilen ilaçlar ile sağlanırken, tedavi ev ortamında devam edebilir. Ayrıca aksatılmadan köpek dış parazit aşısı ve uygulamaları da takip edilmeli ve belirli bir süre dış ortamdan uzak durmaya da dikkat etmelidir.
Lyme hastalığı genellikle ev hayatı dışında bulunan köpeklerde çok zor kontrol edilebilir ve bulaşma ihtimali yüksektir. Çünkü parklar, bahçeler, ağaçlık ve kumluk alanlarda keneler ile karşılaşma ihtimali yer aldıkça hastalığa karşı korunma sağlamak önemlidir. Bu anlamda da köpeklerde lyme aşısı hastalığa karşı korunma için en önemli yöntemlerden birisidir. Lyme aşısı köpeklerde hastalığa yakalanma oranını çok büyük ölçüde engellerken, ilk doz evcil dostunuzun 12 haftalık döneme ulaşması ile gerçekleştirilir. Sonrasında yavruluk döneminde 21 gün daha ara verilerek ikinci doz uygulanırken, sonraki yıllarda her defasında 1 doz olacak şekilde aşı tekrar edilir. Aşı uygulaması ve bakteri sonrası oluşan enfeksiyon durumu ile tedavi ihtiyacı için köpek lyme hastalığı probleminde Papyon Veteriner Kliniği’mizi özellikle yaz mevsimlerinde her zaman güvenerek tercih edebilirsiniz.
Faydalı Linkler:
Kedi Aşı Fiyatları sayfamızı inceleyebilirsiniz.
Kedi Aşı Takvimi sayfamızı inceleyebilirsiniz.
Köpek Aşı Takvimi sayfamızı inceleyebilirsiniz.
Köpek Aşı Fiyatları sayfamızı inceleyebilirsiniz.
Acil Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
Nöbetçi Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
Açık Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
Cevizli Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
Maltepe Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
Kartal Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
Pendik Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
Dragos Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
Yakacık Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
Bizi Takip Edin: