Eylül 22, 2024
Köpeklerde Pankreatit
Köpeklerde Pankreatit İçindekiler
Pankreas bir memeli canlı olan köpeklerde midenin hemen sağ noktasında yer alan ve hayati öneme sahip bir organdır. Çünkü gıdaların sindirimi için ihtiyaç duyulan enzimler ve kan şekerini düzenleyen insülin bu organda üretilir. Pankreasta oluşan iltihap ise pankreatit olarak adlandırılır. Genel olarak da köpeklerde pankreatit yaygın şekilde görülen köpek iltihap problemleri arasında yer alır.
Köpeklerde pankreatit köpeklerin yaşına, cinsiyetine, ırkına veya fiziksel özelliklerine bağlı olarak değişen bir yatkınlık göstermez. Hatta akut veya kronik bir yapı ya da sahip olabilir. Akut pankreatit probleminde şişkinlik hafif şekilde görülürken, iç ya da çevre bölümde çok az bir kanama ile iltihap görülebilir. Tekrarlayan akut pankreatit ataklar halinde yeniden görüldükçe de kronik pankreatit problemi ile karşılaşılabilir.
Köpeklerde Pankreatit Belirtileri
Genellikle pankreas enzimleri üretilirken doku inaktif bir enzim çıktısı sağlar ve enzimler ince bağırsağa ulaşır. İnce bağırsakta gıdaların sindirimi gerçekleştirilirken enzimler aktif olarak görev almaya başlar. Ancak pankreatit probleminde enzimler ince bağırsağa ulaşmadan pankreas içerisinde erken bir aktiflik gösterir. Bu durum bir iltihap oluşmasına neden olurken, köpeklerde pankreatit belirtileri ile karşılaşılır.
Köpeklerde pankreatit neden olur sorusu konusunda da ince bağırsağa ulaşmadan aktif olan bu enzimlerin sindirim düzenini bozması ile iltihap oluşur, cevabı verilebilir. Pankreas enzimleri gereken noktadan önce sindirimi oluşturmaya başlarken, doku içerisinde aktif olan enzimler organın kendisini sindirmeye de başlar. Bu durum köpeklerde pankreatit sebepleri içerisinde temel ayrıntı olarak da kabul edilmektedir. Ana sebepler bağlamında da çok yağlı beslenme, yüksek kortikosteroid seviyesi ya da belirlenemeyen nedenler yer alabilmektedir.
Köpeklerde pankreatit belirtileri açısından da aşağıda sayılabilecek semptomlardan bahsetmek mümkündür.
- Yaygın bir şekilde kusma ve mide bulantısı
- Ateş yükselmesi
- Halsizlik ve iştah kaybı
- Karın ağrısı problemi ve ishal
- Vücutta arka tarafın yükselmesi ve ön bacaklar ile başın geri indirilmesi pozisyonunun görülmesi
- Şiddetli akut şoklarda depresyon hali oluşması
Köpeklerde Pankreatit Tedavisi
Genellikle köpeklerde pankreatit tedavisi için teşhis aşamasında laboratuvar testlerinden yararlanılır. Beyaz kan hücreleri ve pankreas enzimlerinin seviyesi belirlenirken, özellikle spesifik pankreas testleri büyük fayda sağlamaktadır. Ayrıca ultrason ile görüntüleme kullanılabilirken, bazı vakalarda özellikle kronik pankreatit klinik belirtileri ön planda tutulur.
Köpeklerde pankreatit nasıl geçer sorusu için özellikle erken tanı ile hızlı tedavi sayesinde iyileşmenin aktif şekilde elde edileceği ifade edilebilir. Hafif ödem görülen akut pankreatit döneminde iyi bir dinlenme ve vücudu destekleyecek şekilde kısa süreli açlık gerekebilir. Kusmayı gidermek için çok düşük yağlı ve rahat sindirim oluşturacak mamalar ve gıdalar önerilirken, veteriner hekimlerimiz ağrıyı kontrol etmek için ilaç reçete edebilmektedir.
Pankreatit vakalarında genellikle sıvı kaybı ve elektrolit kaybı oluşurken, dengeyi korumak açısından sıvı takviyesi de gerekir. Özellikle ishal ve kusmada kontrolü sağlamak için bu nokta üzerinde durulurken, veteriner hekimlerimiz ağır vakalarda 2-4 gün gibi bir aralıkta yatılı tedavi talep edebilir. Çünkü bu tip durumlarda şok ve ani ölümler ile karşılaşılması ihtimali nedeni ile sürekli takip gerekir.
Köpeklerde pankreatitin iltihabın şiddetine ve tedaviye ne kadar hızlı başlandığına göre etkin bir tedavi ile yeterli sürede ortadan kaldırılabilir. Hastalık tedavi edilmediğinde ise iyileşme şansı giderek ortadan kalkarken, çok ağır sonuçlar ile karşılaşma ihtimali de yer almaktadır. Zira köpeklerde pankreatit öldürür mü sorusu için hızlı teşhis ve tedavi elde edilmeyip pankreatit üzerinde durulmadığında böyle bir ihtimal yer aldığı ifade edilebilir.
Uzun vadede beklenmedik bir sonuç ile karşılaşmadan ilerlemiş pankreatitlerde dahi iyi bir tedavi ile sorunsuz bir sonuca ulaşmak mümkündür. Kronik pankreatit problemlerinde de özellikle pankreas kısmen hasar gördüğü için ilerleyen dönemde diyabet tedavisine başlama ihtimali de bulunmaktadır. Organ ve organlar hasar görmeden iyi bir tedavinin elde edilmesi açısından da köpeklerde pankreatit konusunda Papyon Veteriner Kliniği’mize güvenmeniz yeterlidir.
Faydalı Linkler:
Kedi Aşı Fiyatları sayfamızı inceleyebilirsiniz.
Kedi Aşı Takvimi sayfamızı inceleyebilirsiniz.
Köpek Aşı Takvimi sayfamızı inceleyebilirsiniz.
Köpek Aşı Fiyatları sayfamızı inceleyebilirsiniz.
Acil Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
Nöbetçi Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
Açık Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
Cevizli Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
Maltepe Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
Kartal Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
Pendik Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
Dragos Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
Yakacık Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
Bizi Takip Edin: