Microsporum Canis
Microsporum Canis İçindekiler
Microsporum canis, dermatofit olarak sınıflandırılan Microsporum cinsinden parazitik bir mantardır. Evcil hayvanlar yoluyla bulaşan bir zoonoz olan mikrosporiye neden olur.
Microsporum Canis nedir?
Microsporum Canis nedir diye düşündüğünüzde bilmeniz gereken şudur: dünya çapında görülür ve özellikle çocuklar ve ergenler için yüksek bulaşıcılığa sahip zoofilik bir dermatofittir. Enfeksiyon kaynakları özellikle Akdeniz’e sınırı olan ülkelerde kediler ve nadiren köpeklerdir. Bu nedenle bu mantara “kedi mantarı” da denilmektedir. Fakat Güney Amerika bölgesinde ise zoofilik mantar ilk ve esas olarak köpeklerde (Latin Canis) bulunmuştur.
Dermatomikozlara temel olarak filamentöz mantarlar, dermatofitler neden olur, fakat bazen de Candida albicans gibi tomurcuklanan mantarlar da neden olur. Hastalık genellikle derinin yüzeysel katmanlarını etkiler ve nadiren dermis ve alt deriye derinlemesine nüfuz eder. Tinea, tırnak ve tüylerin yanı sıra nasırlı cilt bölgelerini de etkileyebilir.
Microsporum Sp Nedir?
Microsporum Sp nedir? Yumurta veya iğ şeklindeki mantarlardır ve Arthrodermataceae familyasına aittir. Türün 17 alt türü bulunmaktadır. Bu tür hayvanlarda yüzeysel mikozlara neden olabilir. Bulaşma öncelikle kontamine hayvan, insan veya nesnelerle doğrudan ya da dolaylı yollardan temas halinde gerçekleşir.
Dünya çapında meydana gelir ve cildi ve saçları etkiler, ancak patojen aynı zamanda köpekler ve kediler gibi evcil hayvanlarda da ortaya çıkar. Dermatofitler arasında Microsporum’a ek olarak dermatofitoza neden olabilecek iki cins daha bulunur: trikofitler ve epidermofitler. Her üçünün de ortak noktası, filamentli mantarlar (hifler) olmaları ve büyümeleri için gerekli enerjiyi karbonhidrat ve keratin parçalanmasından (keratinaz enziminin yardımıyla) elde etmeleridir. Ancak morfolojik farklılıklar nedeniyle bunları birbirinden ayırmak mümkündür. Kültürde Microsporum beyaz, sarı veya kahverengi renkte tüylü veya iri koloniler gösterir. Bölmeli bir miselyumları vardır ve hem makrokonidya hem de mikrokonidyaya sahiptirler.
Köpeklerde Microsporum Canis
Köpeklerde Microsporum canis, yani deri mantarı ve bunun sonucunda ortaya çıkan mantar deri hastalıkları (dermatofitozlar) yaygındır ve özellikle yavru köpekler ile yaşlı veya zayıflamış hayvanlar için risk oluşturur ve en yaygın bulaşıcı deri hastalıklarından biri olarak kabul edilir. En yaygın mantar olan Microsporum canis, dört ayaklı dostlarımızın cildini ve saçını etkiler. Ancak enfeksiyon sadece köpekler için rahatsız edici değildir: Deri mantarı bulaşıcıdır ve insanlara veya diğer köpeklere geçebilir. Burada evcil hayvanınızı ve kendinizi mantar derisi enfeksiyonundan korumanız için sizleri Papyon Veteriner Kliniği’mize davet ediyoruz ve böyle bir rahatsızlık söz konusu ise gerekli tedaviyi profesyonel veteriner hekimlerimizden almanızı öneriyoruz.
Deri mantarları enfekte köpeklerin saç kısımlarına yayılır. Etkilenen hayvanların kürklerinde spor adı verilen küçük mantar parçacıkları bulunur ve doğrudan temas yoluyla diğer hayvanlara geçer. Tehlikeli olan şey: Deri mantarı köpeğe yerleştiğinde hızla çoğalır. Kökleri derinin üst katmanlarına nüfuz eder ve mantar yeni sporlar üretmeye başlar. Köpek tırmaladığında bunları tüm vücuduna ve çevresine yayar. Optimum koşullar altında evin her yerine dağılan mantar sporları yıllar sonra bile bulaşıcı olmaya devam edebilir.
Kedilerde Microsporum Canis
Kedilerde en yaygın bulaşıcı deri hastalıklarından biri deri mantarıdır (dermatofitoz). Enfeksiyonun nedeni neredeyse her zaman kedi mantarı olarak da bilinen kedilerde Microsporum canis mantarıdır. Canis aslında köpek anlamına gelse de deri mantarı kedilerin kalın tüylerine yerleşmeyi sever. Orada genellikle fark edilmeden yayılır: Deri mantarına yakalanan bir kedi genellikle hiçbir belirti göstermez, ancak yine de insanlara bile bulaşıcıdır. Burada evcil hayvanınızı ve kendinizi mantar derisi enfeksiyonundan korumanız için sizleri Papyon Veteriner Kliniği’mize davet ediyoruz ve böyle bir rahatsızlık söz konusu ise gerekli tedavilerin deneyimli veteriner hekimlerimizden almanızı öneriyoruz.
Bir deri mantarı, yeni bir konakçıyı enfekte etmek için milyonlarca küçük parçacık, yani sporlar üretir. Bunlar, enfekte kedilerin gevşek deri pullarından ve tüylerinden kök salıyor. Kaşıdığınızda pullar ve onlarla birlikte küçük parçacıklar alanın etrafına yayılır. Bu nedenle kedilerdeki deri mantarı çok bulaşıcıdır ve fiziksel temas yoluyla diğer kedilere kolaylıkla bulaşabilir. Mantar yeni bir konakçıya bulaştığında daha fazla spor üretir. Sorun şu ki; tüm eve yayılıyorlar ve en uygun koşullar altında orada birkaç yıl boyunca bulaşıcı kalabiliyorlar. Bu nedenle kediniz böyle bir rahatsızlıktan muzdaripse, muhakkak Papyon Veteriner Kliniği’mizi gerekli tedavilerin uygulanması adına ziyaret edebilirsiniz.
Microsporum Canis İnsana Bulaşır Mı?
Böyle ciddi bir hastalığı duyduktan sonra, evcil hayvan sahipleri Microsporum Canis insana bulaşır mı gibi bir endişe yaşamaktadır.
Mantar istilası sadece kedi ve köpek için rahatsız edici değildir, çünkü cilt mantarı evcil hayvan sahipleri için de bulaşıcıdır. Bunun teknik terimi zoonozdur. Tipik olarak insanlarda mantar enfeksiyonu yalnızca kaşıntılı döküntü veya saç dökülmesine neden olur. Ancak bir çocuk veya bağışıklık sistemi zayıf bir kişi enfeksiyon kaparsa, en kötü durumda mantar iç organları da etkileyebilir. Bu nedenle kediniz veya köpeğiniz böyle bir rahatsızlığa yakalanmışsa, muhakkak Papyon Veteriner Kliniği’mizi gerekli tedavi için ziyaret etmenizi rica ederiz. Bunun dışında evde hiçbir ilaç kullanmadan kişisel hijyeninize önem vermenizi öneriyoruz.
- Kedinizle oynadıktan veya ona sarıldıktan sonra ellerinizi iyice yıkamalısınız.
- Enfeksiyon riski yüksek olan durumlardan kaçınmalısınız.
- Vakit kaybetmeden veteriner kliniğimize gelmelisiniz ve mantar derisi enfeksiyonunu tedavi ettirmelisiniz.
- Ayrıca enfekte kedinin ortamını da dezenfekte etmelisiniz.
Microsporum Tedavisi
Kedinizde veya köpeğinizde mantar derisi enfeksiyonu olduğundan endişe ediyorsanız, en kısa zamanda veteriner kliniğimizden Microsporum tedavisi için randevusu almalısınız. Uygulamada, çeşitli önlemlerin kombinasyonu cilt mantarını diğer cilt hastalıklarından ayırmayı mümkün kılar. Örneğin bazı mantar sporları floresans yayar. Özel bir lambanın ışığında veya mikroskop altında görülebilir. Bu incelemeler sonrasında teşhis hala netlik kazanmamışsa veteriner ekibimiz tüy örneğini özel bir laboratuvara gönderecektir. Yerel olarak farklı aktif maddeler kullanılmaktadır. Flukonazol ve itrakonazol özellikle trikofitlerin neden olduğu hastalıkların tedavisinde başarılı olurken, vorikonazol tüm dermatofitlere karşı etkilidir. Özellikle şiddetli istila durumlarında terbinafin veya triazoller de uygulanırken, griseofulvin mantar hastalıklarının tedavisinde nadiren kullanılır.
“Sistemik tedavi” terimi, ilacın enjekte edilmesi veya uygulanması anlamına gelir, yani Microsporum Canis aşısı yapmak mümkündür. Fakat bu profesyonel veteriner hekimlerimiz tarafından yapılması gereken bir işlemdir. Bu aşı yalnızca cilt üzerinde değil, tüm vücutta çalışır. Günümüzde griseofulvin, ketokonazol, itrakonazol, terbinafin ve lufenuron kullanılmaktadır.
Aşılar artık piyasada, ancak bunların etkinliğine ilişkin uzun vadeli bir çalışma için yeterli deneyim hâlâ mevcut değildir. Griseofulvin hala tüm evcil hayvanlarda mantar derisi hastalıkları için en sık kullanılan aktif maddelerden biridir, ancak şunu belirtmek gerekir ki, sadece mantarın büyümesini ve çoğalmasını inhibe eder ve öldürücü bir etkisi yoktur. Bu nedenle, bu ilaç yalnızca bağışıklık sistemi güçlü olan kedilerde kullanılmaktadır çünkü yalnızca bu hayvanlar Microsporum canis‘in mevcut sporlarını ve büyüme aşamalarını kendileri ortadan kaldırabilir. Bu madde bağırsakta en iyi şekilde emilmez, ancak bu durum yağlı yiyeceklerle iyileştirilebilir. Etkinliği yalnızca kısa bir süre devam eder, bu nedenle terapinin süresi en az beş ila altı haftadır. Griseofulvin yedi haftalıktan küçük hamile yavru kedilerde kullanılmamalıdır.
Önemli Uyarı: İlaçlar, etken maddeler ve kullanım şekilleri ile ilgili kısımlar tamamen bilgilendirme amaçlıdır. Asla satın alma tavsiyesi ya da uygulama önerisi değildir. Kedinizde herhangi bir yara gördüğünüzde doğrudan “Mantar” olduğunu düşünerek herhangi bir ilaç kullanmayınız.
Görülen her yara mantar olmayabilir ve kesinlikle bu ilaçları veteriner hekim önermeden asla kullanmayın. Hatalı bir kullanım ciddi karaciğer hasarlarına neden olabileceği gibi bazı vakalarda ölümle dahi sonuçlanabilir.
Kediniz ve köpeğiniz için Microsporum canis tedavisini Papyon Veteriner Kliniği’mize gelerek yaptırabilirsiniz.
Faydalı Linkler:
Kedi Aşı Fiyatları sayfamızı inceleyebilirsiniz.
Kedi Aşı Takvimi sayfamızı inceleyebilirsiniz.
Acil Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
Nöbetçi Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
Açık Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
Cevizli Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
Maltepe Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
Kartal Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
Pendik Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
Dragos Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
Yakacık Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
Bizi Takip Edin: