Ağustos 21, 2024
Van Kedisi
Van Kedisi İçindekiler
Türkiye coğrafyası ile adı anılan yerli kedilerimiz içerisinde akla her zaman öncelikle Van kedisi gelmektedir. Pamuk gibi bembeyaz kürkü, bir aslan gibi yürümesi ve akıl alan göz renkleri ile bu cins dünyada safkan olarak konulabilmiş en önemli kedi cinslerinden biridir.
Van kedisi cinsi mavi ve kehribar olacak şekilde her gözde ayrı bir renk ile dünyadaki diğer kedilerden ayrılır. Bu renk değişikliği dünyada daha ilgi çekici bir hale gelmesini sağlarken, anavatanı da tam olarak Türkiye’dir. Fakat yüzyıllardan bu yana ülkemizde var olan bu kedi, 1955 yılında İngiltere’de yetiştirilmeye başlandıktan sonra Türk kedisi olarak tanınmıştır.
İngiltere’de yetiştiriciliği yapılırken, yıllar sonrasında Türkiye’de de artık yetiştiriciliğe başlanmış ve Ankara kedisi ile karıştırılmaması için de Türk Van kedisi şeklinde isimlendirilmiştir. Bugün dünyada birçok organizasyon ve kulüp tarafından listelere kaydedilmiş olan bu cins, nesli koruma altında olan çok özel bir türdür.
Van Kedisi Yavru
Bazı kediler doğdukları günden itibaren dünyadaki diğer kedi türlerine göre farklılıkları ile net bir şekilde özel hissettirirler. Örneğin, Van kedisi yavru doğduğu andan itibaren grimsi gözlere sahip olurken, 25 günden itibaren göz renklerinde değişme görülür. Ortalama 1 aylık Van kedisi artık gözlerinde kehribar ve mavi renklerin görülmeye başlanması ile farklılığını ortaya koyar.
2 aylık Van kedisi bilinen dünyaca ünlü göz renkleri ile bir gözünde kehribar bir gözünde mavi renk ile dünyadaki tüm kedilerden ayrılma özelliğine sahip olur. Yine yavruluk döneminde kulak ve kuyruklarında değişen renkler ile karakterini ortaya koyarken, yavru Van kedisi bu sayede çok özel bir yavru haline gelir. Estetik iskeleti ve hem suyu hem de soğuğu sevmesi ile bakışlarındaki derinlik sayesinde 4 aylık Van kedisi bugün kedi yavruları içerisinde en fazla sevilebilecek yavrulardan birisidir.
Van Kedisi Özellikleri
Ankara kedisi ile çok fazla karıştırılan bir yapıya sahip olduğu için Van kedisi özellikleri içerisinde öncelikli olarak gözlerinin yapısı ele alınır. Örneğin, Van kedisi nasıl anlaşılır sorusu için badem şeklinde gözlere sahip olduğu ve kehribar bir renk ortaya koyduğu ifade edilebilir. Yine safkan Van kedisi değişmeyen bir şekilde yuvarlak bir yüze sahiptir ve hem baş hem de kuyruk kısmında sarı lekeler görülür.
Yumuşak ipeksi ve kısa tüyleri ile birlikte Van kedileri ortalama olarak 9 kg ağırlığa ve 76 cm gibi bir boya ulaşabilmektedir. Fiziksel özellikleri bakımından olgunlaşmayı geç gösteren bu kedi türünde 4 yıl gibi bir sürede istenilen boy ve ağırlığa ulaşma görülebilir. Erkekler biraz daha heybetli bir fiziksellik ortaya koyarken, geniş göğüslü ve kaslı bir vücut görülür.
Van kedisi özellikleri içinde fiziksel olarak yine yuvarlak ancak geniş bir kafa yapısı bulunurken, kulaklarda pembe renk ve genel olarak beyaz gövde ile karşılaşılır. Önemli bir diğer nokta olan Van kedisi karakteri açısından da yüksek enerjik yapıları ve aşırı oyuncu olmalarından bahsedilebilir. Sahibinden aşırı ilgi isteyen bu kedi türünde temas çok önemlidir ve kedi oyuncaklarına çok fazla ihtiyaç duyulur.
Eğer bir Van kedisi oyun oynama ihtiyacı karşılanmaz ve fazla sevilmezse hırçın ve stresli bir tavır gösterebilir. Bu türde fiziksel ve psikolojik anlamda uyarı ve ilgi gerekirken, yalnızlıktan hoşlanmazlar ve kendilerine ait alana da sahip çıkmaya çalışırlar. Zorlanmaktan hoşlanmayan bu tür, diğer evcil hayvanlar ve köpekler ile iyi anlaşabildiği gibi insanlar ve çocuklar ile de hızlı bir şekilde kaynaşabilir. Özellikle de Van Gölü çevresinden gelmeleri ile suyu olan bir düşkünlükleri yer aldığı için banyodan uzak tutulmaları ve sağlıklarının bu sayede korunması gerekebilir.
Van Kedisi Bakımı
Dünyanın en özel kedilerinden biri olduğu için Van kedisi bakımı noktasında birçok hassas noktaya dikkat etmek gerekir. Örneğin; ipeksi beyaz tüylerini korumak için her gün tarama yapılması ve sudan koruyarak tüylerin hasar görmesinin engellenmesi gerekir. Mevsim geçişlerinde ise tüy dökülmesine karşı daha fazla bakım gerekebilir.
Estetik görüntüyü korumak için dişleri de fırçalamak gerekirken, tırnaklarını düzenli kesmek ve kulak temizliğine çok yüksek özen göstermek de önemlidir. Yaşına, sağlık problemlerine, kısır olup olmamasına veya damak zevkine bağlı olarak da Van kedisi bakımı sırasında en önemli noktalardan biri beslenmedir. Çok enerjik olduğu için kilo alma eğilimi bulunmaz. Fakat proteini yüksek mamalar ile enerji ihtiyacını karşılamak gerekebilir.
Van Kedisi Hastalıkları
Tür genellikle sağlıklı bir yapıya sahip olmak ile birlikte Van kedisi hastalıkları içerisinde en fazla ön plana çıkan problem olarak sağırlık tehlikesi bulunmaktadır. Bilhassa tüy rengi tamamen beyaz olan cinslerde sağırlık ihtimali artış gösterirken, farklı noktada çok bariz bir hastalıktan bahsetmek mümkün değildir. Çok sağlıklı bir yapıya sahip olan bu kedilerde Van kedisi genetik hastalıkları arasında sayılabilecek önemli ve riskli bir hastalık da görülmemektedir.
Van Kedisi Sahiplenme
Dünyada kedi sahiplenme çok önemli bir insanlık vazifesi oluştururken, cins kedi türleri noktasında da Van kedisi sahiplenme en önemli tercihlerden birisidir. Hele ki yavru Van kedisi sahiplenme ile çocukluğundan itibaren size alışabilecek hatta 2-3 aylıkken adını dahi öğrenebilecek çok tatlı bir yavru sahibi olmak mümkündür.
Van Kedisi Fiyat
Bu kedi türünde satın alma tercihinde bulunduğunuzda Van kedisi fiyat noktasında birçok kedi türüne göre yüksek rakamlar ile karşılaşmanız mümkündür. Günümüzde hala safkan bir şekilde yetiştirilen ve özellikleri korunan bu ırkta Van kedisi yavru fiyatları açısından da 2000 ile 5000 TL arasında rakamlar görülebilmektedir.
Fiyatlar alçak veya yüksek olsa da dünyadaki tüm kedi ırklarında olduğu gibi Van kedisi için de sahiplenme çok daha doğru bir alternatif olabilir. Yuvasız kalmış veya anne babasından ayrı bir kediyi sahiplenmeniz, ona yeni bir yuva açmak ve iyi bir hayat sunmak için büyük bir sorumluluk almak anlamına da gelecektir. Üstelik bu noktada sağlığını korumak ve iyi bir bakım oluşturmak için aradığınız destek açısından da Papyon Veteriner Kliniği her zaman yanınızda olacaktır.
Faydalı Linkler:
Kedi Aşı Fiyatları sayfamızı inceleyebilirsiniz.
Kedi Aşı Takvimi sayfamızı inceleyebilirsiniz.
Köpek Aşı Takvimi sayfamızı inceleyebilirsiniz.
Köpek Aşı Fiyatları sayfamızı inceleyebilirsiniz.
Acil Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
Nöbetçi Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
Açık Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
Cevizli Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
Maltepe Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
Kartal Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
Pendik Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
Dragos Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
Yakacık Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
Bizi Takip Edin: