Mayıs 31, 2024
Köpeklerde Kulak Hastalıkları
Köpeklerde Kulak Hastalıkları İçindekiler
Köpeklerde kulağın denge, duyma ve hassasiyet yapısında bozulmaya neden olabilecek birçok farklı problem görülebilir. Bazen aşırı kirlilik, bazen yaşlanma, bazen genetik sorunlar ve bazen de travmatik problemler nedeni ile köpeklerde kulak hastalıkları ile karşılaşılabilir. Her hastalık farklı bir nedene bağlı olmak ile birlikte yaygın ve çok nadir görülen hastalıklardan bahsetmek mümkündür.
Köpeklerde Kulak Hastalıkları Nelerdir?
Kulak hastalıkları, evcil dostunuzun kulak yapısının farklı bölümlerinde yani dış kulak, orta kulak ve iç kulak gibi bölümlerinde oluşabilecek problemlerdir. Genel olarak da köpeklerde kulak hastalıkları nelerdir sorusunun cevabı için dış kulakta oluşan yaygın problemlerden bahsetmek de mümkündür. Ancak birçok dış kulak problemi iyi bir tedavi ve bakım görmediğinde orta kulak ve iç kulağa doğru ilerleyerek, daha büyük sorunlar da ortaya çıkarabilir.
Enfeksiyonlar, mantarlar ve uyuz gibi yaygın problemler yanında birçok noktada bilinmeyen kulak büyümesi veya kulaktaki iyi huylu ya da kötü huylu tümörler gibi problemlerden de bahsetmek mümkündür. Yaygın görünmeyen köpeklerde kulak hastalıkları arasında kulak kepçesinde balon gibi şiş bir kırmızılık ile ortaya çıkan aural hematom probleminden de bahsedilebilir. Bazen kulaklarda alerjik bir cilt problemi görülmesi veya bazen de iç kulakta denge problemi oluşturan vestibüler hastalık gibi sorunlar görülmesi de mümkündür.
Kulaklarda oluşabilecek darbe, kavga ya da ısırıklar sonucu ortaya çıkan yaralar, herhangi bir yabancı maddenin kulak içine kaçarak oluşturabileceği enfeksiyonlar gibi problemler de kulak hastalıkları arasında yer alır. Genellikle açık alanlarda oyun oynamaları sırasında evcil dostlarımızın kulaklarına çim tohumları, küçük böcekler veya küçük taşlar gibi yabancı cisimler kaçabilmektedir. Zira özellikle de köpeklerin kulak yapısında uzun ve derin kulak kepçeleri bulunması ana faktörlerden birisidir. Hatta özellikle de Pug, Cocker Spaniel, Fransız Bulldog veya Bassets Hounds gibi köpek ırklarında daha büyük kulaklar bulunması da hastalıklara davetiye çıkarabilmektedir.
Köpeklerde Kulak Enfeksiyonu
Günümüzde evcil dostlarımızda en yaygın görülen kulak problemleri arasında köpeklerle kulak enfeksiyonu ilk sırada yer alabilir. Enfeksiyonlar genellikle bakterilerin kulakta oluşturduğu birikme ile birlikte ortaya çıkarken, uzun kulaklı köpek cinslerinde de çok daha yaygın görülür. En sık görülen türü otitis externa yani dış kulak iltihabı olmak ile birlikte dış kulak kanalında bir iltihap ortaya çıkar.
Dış kulak bölgesinde köpeklerde kulak iltihabı ile karşılaşılırken, bu iltihap hızlı bir şekilde belirtilerden anlaşılarak teşhis edildiğinde tedaviye başlanabilir. Aksi takdirde kulak kanalında bulunan maya veya bakteriler giderek çoğalır ve bu büyüme iltihabın ikinci aşamada otitis media yani ortak kulak iltihabına dönüşmesine neden olabilir. Yine bir sonraki seviyede de iyileşmesi çok daha zor ve hatta daha ağır sonuçlar doğurabilecek iç kulak iltihabı yani otitis interna ile karşılaşılabilir.
Sarkık kulak kepçeleri, aşırı tüylü kulak kanalları, kulağa su kaçması ve dar kulak kanalları gibi birçok faktör köpeklerde kulak enfeksiyonu noktasında ana nedenler arasında yer alabilir. Bu anlamda büyük kulaklara sahip köpeklerde hem bakteri enfeksiyonları hem mantar enfeksiyonları hem parazitler hem de alerjenlerin oluşturabileceği etkiler ile iltihaplar görülmesi olasıdır. Tek kulağı veya her iki kulağı etkileyebilecek bu enfeksiyonlarda tıbbi tedavi mümkün olmak ile birlikte erken teşhis gayet önemlidir.
Köpek Kulak Uyuzu
Parazitler sonucu oluşan bir enfeksiyon tarzı olan köpek kulak uyuzu genellikle Sarcoptes scabiei türü bir parazit nedeni ile ortaya çıkar. Köpeklerin kulak kanallarına yerleşen bu parazit, farklı hayvanlardan veya eşyalardan temas yolu ile bulaşırken, hızlı bir çoğalma gösterir ve özellikle çok fazla kulak temizliği yapılmıyor ya da bağışıklık sisteminin zayıf olduğu bir dönemde bulunuluyorsa, köpeğiniz uyuz riski ile daha yüksek oranda karşılaşabilir.
Köpeklerde Kulak Akarı
Akar, uyuz probleminde görüldüğü şekilde benzer bir etki ortaya koyarken; yine mikroskobik bir parazitin kulak kanalına yerleşmesi ile soruna neden olur. Hızlı bir gelişim gösteren köpeklerde kulak akarı köpek kulağında birkaç ısırık sonrasında yeni bir enfeksiyon oluşturabilir. Kulaktan alınan örnekler ve yumurta varlığının mikroskobik analiz ile incelenmesi sonrasında tedaviye geçilmesi mümkündür.
Köpek Kulak Mantarı
Vücutta herhangi bir cilt bölgesinin mikrobik enfeksiyon ile karşılaşması sonrasında dış kulağa doğru ulaşan bu enfeksiyon sonucu köpek kulak mantarı problemi ile de karşılaşılabilir. Kulak kıl kesecikleri içerisine bulaşan ve birkaç günde hızlı bir şekilde çoğalan mantar, yakıcı bir ödem ortaya çıkarırken; bakteriler ile birleştiğinde de daha büyük bir enfeksiyona neden olabilir.
Kulak bölgesinde daire tarzında dökülmeler ile karşılaşılırken, özellikle bağışıklığı düşük evcil dostlarımızda dengesiz beslenme, stres ya da depresyon gibi sorunlar problemin daha da büyümesine neden olur. Genellikle sonbahar aylarında yavru köpeklerde daha sık görülen mantar probleminde doğru teşhis ile iyi bir hijyen ve bakım ihtiyacı bulunur.
Köpeklerde Sağırlık
Köpek kulak hastalıkları içerisinde görülebilecek en ağır ve nadir problem sağırlık problemidir. Darbeler, travmatik kazalar, ilerleyen yaş, genetik problemler, kulak kirliliğinin çok uzun zaman devam etmesi gibi birçok neden köpeklerde sağırlık için ana faktörler arasında yer alır. Bazı köpek ırklarında konjenital doğum problemleri ya da kalıtsal koşullar sonrasında sağırlık ortaya çıkarken, birçok köpekte de genellikle yaşlanma ile birlikte sağırlık görülür.
Kronik hale gelmiş ve doğru bir tedavi uygulanmamış kulak sorunları işitme kaybı ortaya çıkarırken, kulak problemlerinin erken teşhis ve tedavisine de çok yüksek özen göstermek gerekir. İşitmek ve hayatı daha sağlıklı bir şekilde sürdürebilmek için kulak bakımına ve takibine de çok yüksek özen göstermeniz gerekir.
Köpeklerde Kulak Hastalıkları Belirtileri
Değişen faktörlere bağlı oluşsalar da kulak hastalıkları genellikle dış kulakta ortaya çıkan ve benzer belirtiler gösteren problemlerdir.
Bu bağlamda köpeklerde kulak hastalıkları belirtileri için ortak bir şekilde aşağıdaki semptomlar ifade edilebilir:
- Sıklıkla başın sallanması,
- Kulaktan kokulu ve kirli bir akıntı gelmesi,
- Köpeğin başına dokunulmasını istememesi ve özellikle rahatsız olan kulağa dokunulduğunda saldırgan anlaşması,
- Kulak ve kulak çevresinde aşırı kaşınma,
- Kulak bölgesinde sıcaklıkla birlikte şişme ve ağrı,
- Kulak kanalının şişerek aşağı sarkması,
- Orta ve iç kulak enfeksiyonlarında ya da tümör gibi yapılarda da başın öne eğilerek dengenin kaybedilmesi ve gözlerin titremesi.
Köpeklerde Kulak Hastalıkları Tedavi Yöntemleri
Farklı hastalıklar için köpeklerde kulak hastalıkları tedavi yöntemleri birbirinden değişik bir yapı ile uygulanır. Çünkü örnek olarak kulak enfeksiyonları, parazit enfeksiyonları, akar enfeksiyonları ve mantar enfeksiyonları gibi problemlerde öncelikle enfeksiyonu ortadan kaldıracak şekilde antibiyotik tedavisi ile çözüm elde edilebilir. Bu noktada da kullanılacak antibiyotik ilaçlar mutlak bir şekilde veteriner hekimlerimiz tarafından reçete ile verilmeli veya size klinikte uygulama tarifleri ile birlikte teslim edilmelidir.
Mantar problemlerinde antifungal ilaçların kullanılması en önemli tedavilerden birini oluştururken, özellikle birçok hastalıkla da bağışıklık sistemini güçlendirecek özel mamalar tavsiye edilebilir. Hijyen oluşturacak özel temizleme ilaçlarının verilmesi ve ev ortamında uygulanacak kulak temizliğinin sizlere tarif edilmesi gibi noktalar da tedavinin en özel ayrıntıları arasında yer alır.
Köpeklerde kulak hastalıkları tedavi yöntemleri geliştirilirken, öncelikle doğru teşhisin koyulması ve sonrasında en uygun ilaç ya da uygulamalar ile tedavinin oluşturulması önemlidir. Özellikle de işitme kaybı gibi problemlerde ya da travmatik sorunlarda hastalığın arkasındaki nedenler belirlenerek tedavinin bu yönde geliştirilmesi gerekir. Papyon Veteriner Kliniği olarak köpeklerde kulak hastalıkları noktasında deneyimli veteriner hekimlerimiz sayesinde akla gelebilecek tüm hastalıklarda modern tedavi yöntemleri ile çözüm sağlayabiliyoruz. Bu nedenle belirtilen semptomlar ile karşılaştığınız ilk andan itibaren daha büyük kulak sağlığı problemleri ortaya çıkmadan kliniğimize başvurarak çözüm elde edebilirsiniz.
Faydalı Linkler:
Kedi Aşı Fiyatları sayfamızı inceleyebilirsiniz.
Kedi Aşı Takvimi sayfamızı inceleyebilirsiniz.
Köpek Aşı Takvimi sayfamızı inceleyebilirsiniz.
Köpek Aşı Fiyatları sayfamızı inceleyebilirsiniz.
Acil Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
Nöbetçi Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
Açık Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
Cevizli Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
Maltepe Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
Kartal Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
Pendik Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
Dragos Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
Yakacık Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
Bizi Takip Edin: